Spring naar de content

‘Congo favoriet voor AKO Literatuurprijs’

Het boek Congo – Een geschiedenis van de Vlaamse schrijver David Van Reybrouck is favoriet voor de AKO Literatuurprijs, die vanavond wordt uitgereikt in Haarlem. Dat blijkt uit een peiling op deze website. Van Reybrouck won twee weken terug ook al de Libris Geschiedenis Prijs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Congo, een vuistdikke pil over de geschiedenis van de voormalige Belgische kolonie, krijgt – in een tussenstand – 34% van de stemmen, voor het eveneens Vlaamse Sprakeloos van Tom Lanoye (26%) en Een soort familie van Kees van Beijnum (16%).

Femke Halsema is juryvoorzitter van de AKO Literatuurprijs, die bestaat uit een sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van 50.000 euro, dat beschikbaar gesteld is door de Stichting Jacques de Leeuw.

In de HP/De Tijd-AKO Literatuurprijs Special van vorige week vertelden voormalige winnaars wat ze met hun geldprijs deden. Zo kocht Jan Siebelink in 2005 een Maserati (die hij medefinancierde met de megawinst van Knielen op een bed violen) en reisde Brigitte Raskin (winnaar in 1989) naar China. Frits van Oostrom, die in 1996 won met de non-fictietitel Maerlants wereld, schafte een cabriolet aan.

De uitreiking wordt vanavond rechtstreeks uitgezonden door Nieuwsuur (22.00 uur, Nederland 2).

UPDATE, 22.42 uur – David Van Reybrouck wint inderdaad. Beelden ziet u hier.

Onderwerpen