Spring naar de content

Prinses Margarita loog over belastingaangifte

Prinses Margarita heeft het Amsterdamse gerechtshof verkeerd ingelicht over de wijze waarop zij belastingaangifte doet. Volgens Margarita doet de koninklijke familie ‘collectief belastingaangifte’. Maar volgens staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) is dat onmogelijk. “Families kunnen niet gezamenlijk een collectieve aangifte doen, de aangifteplicht is persoonlijk.” Weekers schrijft dit in antwoord op vragen van D66-Kamerlid Wouter Koolmees over een publicatie in HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

De advocate van Margarita deed de beweringen tijdens de rechtzaak over de alimentatie van Edwin de Roy van Zuydewijn. In eerste instantie kende de rechter deze toe en daarna weer niet. De advocaat van De Roy, mr. Mark Meijjer, wilde daarom inzicht in de aangiftes van Margarita. Haar verdediging beweerde echter dat dat niet mogelijk is. De Oranjes zouden ‘collectief belastingaangifte’doen. De thesaurier van het hof, Jo Baars, zou volgens Margarita hier voor verantwoordelijk zijn. Het gerechtshof nam deze stelling over, zo blijkt uit rechtbankstukken in bezit van HP/De Tijd. Daarnaast beweerde Margarita over 2005 geen aangifte te hoeven doen omdat ze geen winst maakte met haar eenmanszaak Pearl Design. Volgens het ministerie van Financiën mag dit niet.

Maar is er nu ook sprake van meineed? Meijjer, de advocaat van De Roy: “Met de antwoorden op deze Kamervragen staat vast dat er tot nu toe al driemaal onwaarheden zijn verkondigd. Daarom zijn wij terecht in hoger beroep gegaan. We zijn deze procedure gestart omdat wij stellen dat er onwaarheden worden verkondigd en dat het gerechtshof verkeerd is ingelicht. Dankzij de antwoorden van de staatssecretaris weet ik dat we goed zitten.”

Op Kamervragen van D66-Kamerlid Wouter Koolmees antwoordt Weekers als volgt: “De belastingvrijdom die het Koninklijk Huis geniet, is beperkt tot de uitkeringen die de leden van dat Huis op grond van de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis ontvangen van het Rijk, en voor de vermogensbestanddelen die dienstbaar zijn aan de uitoefening van het koningschap.” Margarita maakt geen onderdeel uit van het Koninklijk Huis maar van de Koninklijke Familie, mind you. Prinses Margarita gaat wat de belastingdienst betreft door het leven als Margarita ten Cate. Het volledige antwoord van Weekers leest u hier.