Spring naar de content

Omstreden sjoemelaar op PvdA-lijst Provinciale Staten

De PvdA heeft als een van de eerste partijen een kandidatenlijst gepresenteerd voor de Provinciale Staten-verkiezingen van maart volgend jaar. Voor de provincie Noord-Holland komen een paar bekende gezichten in actie, zoals een voormalige Amsterdamse politica die twee keer is veroordeeld voor rijden onder invloed en een oud-Kamerlid dat heeft gesjoemeld met geld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Allereerst is daar Elvira Sweet, die wij kennen als voormalig voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost. Ze had niet altijd een goede relatie met de media, in mei 2010 legde ze haar functie neer. Saillant detail: Sweet is tot twee keer toe veroordeeld voor rijden onder invloed. Toch staat ze op plaats twee op de PvdA-lijst voor de PS-verkiezingen van Noord-Holland, pal achter lijsttrekker Tjeerd Tjalsma (niet te verwarren met PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken).

Pikanter is kandidaat nr. 25 voor de PvdA, de Marokkaanse Nederlander Hamid Houda. Het voormalige PvdA-Kamerlid (1994-1997) stapte voortijdig op als Kamerlid, vanwege schandalen rond zijn textielbedrijf Houda Textiel. Wat is het geval? In 1997 beschuldigde het tv-programma Nova hem ervan dat hij de winst van zijn bedrijf niet had opgegeven bij de belastingdienst. Houda bleef in de Kamer, tégen het advies van het fractiebestuur in. Hij erkende dat hij zichzelf salaris toekende, waarna zijn schadeloosstelling voor het Kamerlidmaatschap werd gekort.

Een paar maanden later kwam Houda opnieuw in opspraak, omdat Nova het Kamerlid ervan beschuldigde zijn werknemers zwart te betalen. Sterker nog, Houda probeerde druk uit te oefenen op zijn werknemers om hierover te zwijgen, aldus het tv-programma. Eigenlijk had hij nog even willen blijven, maar na zware druk vanuit zijn fractie stapte hij toch maar op. Het werd het einde van zijn politieke loopbaan. Sindsdien hebben we weinig van hem vernomen. Tot nu dus, nu hij kandidaat blijkt voor de Provinciale Staten-verkiezingen.

Nog een laatste bekende dan: Xander den Uyl. Juist, de zoon van ‘Ome Joop’ is óók een PvdA’er en is zelfs verkiesbaar met een vierde plek op de kandidatenlijst.

Onderwerpen