Spring naar de content

Godenweek

Waarin gerangschikte miljonairs en gestorven schrijvers te water gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De lancering van de jaarlijkse Quote 500 was ditmaal in de negentiende-eeuwse aquariumhal van Artis, waar de verbaasde visjes dit keer heel lang moesten opblijven, tot de laatste partygangers vertrokken waren. Hoofdredacteur Sjoerd van Stokkum, met naast hem Quote-medewerker Yvo van Regteren Altena, had zich voor de gelegenheid opgetuigd als de zeegod Poseidon, compleet met drietand. Gezien het karakter van het blad was het meer in stijl geweest als Sjoerd zich had verkleed als Hermes, de goddelijke beschermer van de handelaren, de schaapsherders, de gokkers, de leugenaars en de dieven. Op de herdertjes na vallen die categorieën wonderlijk samen met de complete miljonairslijst in het feestnummer.

Huismiljonair Henk Keilman van Quote ontbrak ook dit jaar niet. Henk is het paradepaardje van de redactie, want hij steekt zijn centjes in een windmolenpark en is daarbij ook nog eens strikt vegetarisch. Rijk en groen, zo zien ze het bij het zakenblad graag.

De meegenomen havana’s konden worden opgestoken in de tuin van het aquariumhuis. We maakten er kennis met bling-bling-handelaarster Arabel van Butzelaar van Chopard, die in gesprek was met de manager van Tiffany’s, die iets verderop in de PC zit. Onopvallend tegen de schutting stonden Maarten van den Biggelaar en zijn geliefde, Eartha Vyent.

Weinigen realiseerden zich dat er zonder ‘de Big’ geen feestje was geweest, want hij stond als voormalig uitgever en bedenker aan de basis van het maandblad.

Nog meer mythologie bij de uitvaart van Harry Mulisch, die op classicistische wijze per veerboot naar de onderwereld werd vervoerd. Via de Amsterdamse Styx zakte een select gezelschap af richting Zorgvlied aan de Amstel, in Charons voor de gelegenheid gemotoriseerde vale bark. Slechts de allergrootsten onder de cultuurdragers kwamen in aanmerking voor een passagebiljet. Onder hen vanzelfsprekend Jessica Durlacher en Connie Palmen, hier op de eveneens besloten borrel na afloop in het American Hotel tegenover de Amsterdamse Stadsschouwburg. Binnen stond de voormalige cokesnuiver en prominente Bij-auteur Ad Fransen. In de rij om de weduwe te condoleren stond Theodor Holman. Zijn bijdrage in Bestrijd het leed dat Mulisch heet moet als een jeugdzonde beschouwd worden. Datzelfde geldt voor kunstchef Pieter Steinz van NRC Handelsblad. De PvdA had hier een sterke afvaardiging, want naast Herenclublid Marcel van Dam was ook PvdA-professor Paul Scheffer aanwezig, hier in gesprek met voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk.


En zie, er vlak naast stond het pas onlangs uit de kast gekomen PvdA-lid Pieter Broertjes, oud-hoofdredacteur van de Volkskrant. Die was in een conversatie verwikkeld met de Nationale Aanspreker Jeroen Krabbé, die elke overledene van enige importantie persoonlijk heeft gekend, geregisseerd of geschilderd, en meestal ook nog een beslissende duw heeft gegeven in diens carrière, die vervolgens uiteraard crescendo ging.