Illusie wordt werkelijkheid

import eetteam 12 nov 2010 Leven

Liefdewerk De Katechismus’ staat er op de gevel van een pand aan de Beulingstraat, tussen Singel en Herengracht in Amsterdam. Op de deur van datzelfde pand is een briefje in viltstift te lezen: ‘Illusie en werkelijkheid is afgelast wegens te weinig belangstelling.’ Ik zou er niet heengegaan zijn, maar nu ik het zo lees vind ik het toch jammer. Op het raam van het aanpalende restaurant staat ‘Beulings’ geschilderd. Een beuling is een worst, maar zou het meervoud daarvan ‘beulings’ zijn, of is de Beulingstraat slordig verdeeld in ‘Beulings’ en ‘Traat’?

Beulings heeft in elk geval niet te kampen met een gebrek aan belangstelling; de tent zit rond half negen vol. Een huiselijke sfeer waarin geroezemoes de muziek vervangt. Beulings heeft geen menukaart in de zin van een opsomming, maar een marktmenu van drie tot zes gangen van 36 tot 54 euro. Een wijnkaart is er wel – een stevig geprijsde zelfs: de drempel ligt bij e30 en op het bestellen van een fles champagne staat een sanctie van e85. Gelukkig is er alvast een puik glas Rivaner voor e5. Daarbij komt een grappige fish and chips-versie met gefrituurde spierinkjes in krantenpapier.

Even later is er een kastanjesoepje met een saucijzenbroodje van kippen- en ganzenlever. Inmiddels hebben we een fles Germaanse Grauburgunder (Frey, e35) uit de wijnkaart gevist en start het menu met een worstje op crème van polenta en salade van bospeen. Worstjes zijn erg hip geworden nu elke kok doorheeft dat je er niet alleen eer mee kunt inleggen, maar ook nog geld mee kunt verdienen, tenzij je er natuurlijk – zoals hier gebeurd is – dure spullen als gamba in verstopt. Lekker!

Bollito misto is misschien wel de worst van de toekomst, want het is nu nog een onderschat en optisch niet onweerstaanbaar gerecht van verschillende soorten gekookt vlees. De Beulings-versie is heerlijk, met een krachtige bouillon en salsa verde. Op een mooi groen schaaltje ligt het tussengerecht, pasta met ricotta, met chocola en amandel, saliebotersaus en parmezaan.

Het moet een vleugel van de monsterrog geweest zijn waar een fraai gerecht met rode biet, zeekraal en morilles van gemaakt is: het visvlees bestaat uit dikke, malse lamellen. Mals is ook het trefwoord voor de hertenhaas, een voorbeeldige herfstschotel met cantharellen, witlof en pompoen. Inclusief een enkel nagerecht (breadpudding) staan we nu voor €147,50 bij Beulings in het krijt. Een fors bedrag waarop vooral de overtollige wijneuro’s zwaar lijken te drukken, maar misschien haal ik hier illusie en werkelijkheid door elkaar. We hadden een leuke avond, dat weet ik in elk geval zeker.


Beulings. Beulingstraat 9, Amsterdam. Tel.: 020-3206100. www.beulings.nl.

Reageer op artikel:
Illusie wordt werkelijkheid
Sluiten