Overheid en geheime diensten

import onrecht 12 nov 2010 Leven

Om te snappen hoe de hemel voor Henk en Albert van Bilderbeek in de hel veranderde, is enig inzicht in de structuur van de Colombiaanse overheid vereist.

Het Zuid-Amerikaanse land is een republiek. Tot 2002 was Pastrana er president. Van 2002 tot 2010 was dat Alvaro Uribe, die de grondwet moest wijzigen om zichzelf een tweede regeerperiode te bezorgen. De broers Van Bilderbeek doen zaken met Ecopetrol, het staatsbedrijf dat alles regelt wat met grondstoffen te maken heeft. Een belangrijk instrument van de president is de geheime dienst, de DAS (Departamento Administrativo de Seguridad). Die heeft een tweede tak, de DAS-SIU (Sensitive Investigation Unit). De DAS-SIU wordt volledig betaald door de Verenigde Staten, door de DEA (Drugs Enforcement Administration) om precies te zijn. Dat klinkt gekker dan het is; een land dat grenst aan het gevaarlijk geachte Venezuela en dat zelf uitblinkt in narcoticahandel, witwassen en terreurbewegingen, daar is de Amerikaanse overheid graag enigszins aanwezig.

Er zijn heel wat terreurbewegingen in Colombia. In Nederland is de FARC het bekendst vanwege het lidmaatschap van Tanja Nijmeijer. In het noorden van Colombia, waar Llanos Oil naar olie zoekt, is ook de AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) actief.

Reageer op artikel:
Overheid en geheime diensten
Sluiten