Spring naar de content

PowNed

PowNed had een 'nieuw rechts geluid' in Hilversum moeten laten weerklinken. Daar is, concludeert HP/De Tijd-journalist Hans van Willigenburg op pagina 20, iets niet goed aan het gaan. Volgens mij heeft dat veel te maken met de samenstelling van de PowNed-ploeg. Dominique Weesie, Rutger Castricum, Jojanneke van den Berge: ze lijken allemaal om een andere reden bij PowNed te zitten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Jojanneke kwam in 2004 bij HP/De Tijd binnen als stagiaire. Ze was goedlachs, ambitieus en, zo merkten we al snel, uitermate effectief. Dankbaar gebruikmakend van haar ravissante verschijning, blufte ze zich het hermetisch afgesloten hotel van George Clooney en Brad Pitt binnen. In de slotalinea van een amusante reportage over Oranje vroeg Johnny Heitinga haar mee uit. Zo'n buit had ondergetekende, behept met meer voetbalkennis maar ook met een baard, nooit binnen kunnen slepen. Via De Pers en een serie optredens in het NPS-programma Triana belandde Jojanneke bij PowNed. Ze werkt hard en wordt ongetwijfeld voortdurend herkend op straat, maar of zij nou het 'nieuwe rechtse geluid' in Hilversum vertegenwoordigt? Laatst sloeg ze de opperstuntman van Jackass met een haring.Tsja.

Dan Rutger Castricum. De voormalige kwelgeest van Ella Vogelaar hoort er tot zijn zichtbare genoegen tegenwoordig helemaal bij, en gaat dus keurig binnen de lijntjes van het persvak staan, vernam ik onlangs. Toen PowNews-presentator Weesie over de paspoortkwestie rond 'Ikea-staatssecretaris' Veldhuijzen van Zanten zei: "Het wordt doodgezwegen door politiek correct Nederland, maar je importeert toch gewoon achterlijkheid uit Turkije, en haalt de wat hoger opgeleiden uit Zweden?" deinsde Rutger verschrikt achteruit. "Dat zijn jóuw woorden!"

Volledig ingekapseld, die jongen.

Alleen bij Weesie zie je soms dus nog iets terug van het rechtse anarchisme van GeenStijl. Zo ook met zijn reactie op het anti-Wilders-poëem dat 'Dichter des Vaderlands' Ramsey Nasr op 28 oktober voordroeg in Pauw & Witteman. Nederland wordt feitelijk geregeerd door een 'fascist', hield Nasr zijn onderdanen voor. Weesie keek een dag later in PowNews strak in de camera en sprak naar analogie van Pim Fortuyn: "Je bent ook míjn Dichter des Vaderlands, Ramsey, en ik herken me totaal niet in jouw woorden." Vervolgens stak hij zijn middelvinger op: "Ramsey Nasr, weg ermee!"


Die reactie, zo te zien voortkomend uit oprechte boosheid, is het 'nieuwe rechtse geluid' dat PowNed aanzienlijk vaker zal moeten laten horen, wil de omroep bestaansrecht hebben. Alleen een beetje melig en brutaal doen is niet genoeg.

Boudewijn Geels ([email protected])