Spring naar de content

De Eerste Kamer: afschaffen dan maar?

Overbodig, belegen, elitair – van links tot rechts klinkt de roep om afschaffing van onze senaat. Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. “De Eerste Kamer zou moeten instemmen met haar eigen opheffing.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan in het bijna twee eeuwen oude gebouw; de wandversieringen, het portret van koning Willem II, de groene bankjes. Er heerst een serene rust tijdens de vaak technische vergaderingen in de vergaderzaal van de Eerste Kamer. Rust waar de Kamerleden veel waarde aan hechten. Als er al journalisten komen buurten, dan is het ze verboden zomaar vrij rond te lopen door de wandelgangen, in tegenstelling tot in de Tweede Kamer.

De senatoren nemen hun rol als hoeder van de democratie zeer serieus, maar op z’n tijd is er ruimte voor een belegen grapje. Bijvoorbeeld wanneer senator Egbert Schuurman (ChristenUnie) zegt dat hij nog twee zinnen nodig heeft om af te ronden, en de Kamervoorzitter René van der Linden (CDA) die toezegt en Schuurman vervolgens zegt: “Ik wil twee lánge zinnen”, waarop de voorzitter reageert: “Als u maar aangeeft waar de komma’s zitten.”
De discussie is al oud en laait steeds weer op. Vooral vanuit de Tweede Kamer wordt vaak laatdunkend gedaan over de Eerste Kamer. Kan zij niet gewoon worden afgeschaft? De politieke wil voor vernieuwing van de Nederlandse democratie lijkt steeds groter te worden. Het kabinet-Rutte peinst er niet over, maar is wel voornemens het aantal Kamerleden in beide Kamers te verminderen. D66 en GroenLinks vinden nog altijd dat de Eerste Kamer moet worden afgeschaft. Het bezwaar van GroenLinks is dat uit de praktijk blijkt dat de Eerste Kamer een extra politieke Kamer is, die het werk van de Tweede Kamer nog eens dunnetjes overdoet en in sommige gevallen wetsvoorstellen tegenhoudt op politieke gronden. GroenLinks vindt daarom dat de technische kwaliteit van de wetgeving niet door de Eerste Kamer, maar door juristen moet worden gecontroleerd. Ook de PVV, gedoogpartner van het kabinet, is voor afschaffing.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen