Aan de beademing

import eetteam 19 nov 2010 Leven

Jaren geleden kreeg ik in een luxe cassette de Clef du Vin aangereikt, een uitkomst voor de nieuwsgierige dan wel ongeduldige wijndrinker, zo werd mij beloofd. De punt van deze als een breed zakmes ogende uitvinding zou bestaan uit een speciale metaallegering die de wijn bij onderdompeling liet ouderen, waarbij elke seconde contact gelijkstond aan één jaar. Ook kon er het bewaarpotentieel van de wijn mee gemeten of getest worden wanneer deze op ‘persoonlijke’ smaak zou zijn.

De traditioneel in hopeloze bewoordingen opgestelde gebruiksaanwijzing deed vermoeden dat de vanaf-prijs van €89,95 weggegooid geld was. “Hij is ontstaan uit een wetenschappelijke benadering verbonden aan de observatie van de tradities en gebruiken die gangbaar zijn in de wijnwereld.” En ook het affiche dat vermeldde dat de Clef du Vin was uitgevonden door een professor in de ‘chimie’ vond ik niet bepaald betrouwbaar klinken.

Inderdaad, het bleek een soort Tel Sell-product. Zelfs nadat ik het hele apparaat een hele dag in een glas wijn had ondergedompeld, proefde ik geen verschil. Ook aan de Clef du Vin zelf niet overigens. Wat nu te denken van de nieuwe Norm Wine Breather van het Deense designmerk MENU? Deze karaf met een speciale dop waarop de fles geplaatst dient te worden, wordt toegejuicht door ‘een toonaangevend sommelier’ en laat ‘bitter en zuur van de wijn verdampen en zorgt ervoor dat tijdens het decanteren de juiste aroma’s tevoorschijn komen’. Bovendien tekent ‘deze gepatenteerde wijnbeluchter voor een zuurstoftoename van tussen de 740 en 940 procent’. Tja. Ook maar eens aan de tand gevoeld dus. Om er vervolgens met Peter Gago, de chief winemaker van Penfolds, achter te komen dat de gewone manier van decanteren minstens net zo goed werkt. Zijn wijnen schonk hij tijdens de proeverij gewoon over in een voorhanden zijnde waterkaraf, om deze vervolgens weer terug te gieten in de fles. Dat oogt weliswaar niet zo spectaculair als het overschenken in de Norm Breather, maar dat hebben Gago’s wijnen ook niet nodig: die zijn dat zelf al. HH

Meer informatie via www.menu.as.

Reageer op artikel:
Aan de beademing
Sluiten