Audiochaos

import muziek 19 nov 2010 Cultuur

Sufjan Stevens

The Age of Adz

Dankzij zijn epische teksten en orkestraal gearrangeerde songs, mag Sufjan Stevens zich een van de grote vernieuwers van de popmuziek noemen. Zijn composities zijn als wervelwindjes op een zonnige herfstdag: de klanken van banjo’s, violen en fluiten vliegen in de muziek als veelkleurige bladeren wervelend in het rond. Op het elektronische Enjoy Your Rabbit na is het oeuvre van de Amerikaan voornamelijk een ode aan de akoestische muziek. Op The Age of Adz komen die beide werelden tezamen. Soms lijken het linker- en rechterkanaal onafhankelijk van elkaar te existeren en als in die gescheiden geluidsstromen ook nog verschillende orkesten en synthesizers gewoon doen waar ze zin in hebben, zoals het 23 minuten durende Impossible Soul, dan is de audiochaos compleet. Toch schuilt er orde in de ogenschijnlijke chaos.

Stevens liet zich voor dit album niet alleen inspireren door zijn labiele geestesgesteldheid toen hij leed aan een mysterieuze ziekte, maar ook door het levensverhaal van de zelfverklaarde profeet Royal Robertson, een schilder van reclameborden die schizofreen werd toen hij werd verlaten door zijn vrouw. The Age of Adz is een anarchistisch gebeuren waarin woorden en klanken alle regels hun laars lappen. En dat maakt dit album tot een verbijsterende luisterervaring.

Ruud Meijer

Some Kind of Trouble (-) – James Blunt

Deleted Scenes from the Cutting Room Floor (3) – Caro Emerald

Come Around Sundown (4) – Kings of Leon

Rock Dust Light Star (1) – Jamiroquai

Hold on Tight (5) – Solomon Burke & De Dijk

Greatest Hits – The Ultimate Collection (2) – Bon Jovi Dreams (-) – Neil Diamond


Viva Elvis (-) – Elvis Presley

Bells (-) – Laura Jansen

In and Out of Consciousness (6) – Robbie Williams

Tussen haakjes de klassering van de vorige keer. Deze toptien is tot stand gekomen op basis van de verkopen bij GfK Dutch Charts.

Reageer op artikel:
Audiochaos
Sluiten