‘Dat is een fantastische manier om dood te gaan’

import als ik eerlijk ben 19 nov 2010 Leven

Acteur Johnny Knoxville (geboren als Philip John Clapp) is de ster van Jackass, de televisieshow en filmserie van MTV waarin hij en zijn team gevaarlijke/ridicule stunts uitvoeren. De derde Jackass-film, Jackass 3D, ging onlangs in première. door Gijs De Swarte, foto Jan van Breda

‘ Interview hoeveel? Vandaag? Pfff, geen idee man. Acht of zo? Nee, dit is negen denk ik. Maar interviews geven, dat vinden wij van Jackass leuk. Nee, écht! Het zijn veel interviews die je doet, de een na de ander, maar kom op man: voor hetzelfde geld had ik een gewone baan gehad.

Ik was veertien, zat in een bar en iemand gaf me On the Road van Jack Kerouac. Het raakte me als een ton bakstenen. Die gasten, Dean Moriarty, zo vol van het leven, dat non-stop reizen, de dingen die ze meemaken, to-taal meemaken, er helemaal in gaan. Weet je hoe die dood is gegaan, de echte bedoel ik – Neal Cassady? Hij liep na een huwelijksfeest langs een spoorbaan in Mexico met een hele lading drugs in zijn lichaam de bielzen te tellen. In een spijkerbroek en een T-shirt knetterstoned de bielzen tellend, op weg naar de volgende stad. Dat is een fucking fantas-tische manier om dood te gaan, man! Ik dacht: wauw, misschien is er meer. Misschien kan ik weg hier.

Dus werd ik acteur. Dat leek me wel een manier om de wereld te zien. Daar was ik ook vooral mee bezig in het begin: dingen zien, dingen meemaken en zuipen en aan de dope zitten. Ik bedoel, de eerste Jackass-film in Florida was ik er de helft van de tijd niet bij, wist je dat? Stonden we op, moest er iets gedraaid worden, en dan zei ik: mij heb je niet nodig, hè? Of ik was al helemaal weg – naar de een of andere bar, gewoon zuipen. Maakte me geen reet uit.

Lsd, heb je dat weleens gedaan? Jezus man, dat is echt een hoop werk. Daar heb je meteen een afspraak mee die twaalf uur duurt. Niet te doen, man. Maar blowen… Zuipen én blowen. Met Snoop, met Willie Nelson. Die gasten die leven, man. Maar die stuff van Willie, shit man! En je kunt niet weigeren. Als Willie je een trekje aanbiedt – dat is alsof Angie Dickinson met je wil neuken. Dan kun je ook geen nee zeggen. Maar dat spul van hem is zó sterk, en hij vindt niks leuker dan je onder de tafel blowen. Dan gaat-ie lachen. En Snoop – ik was altijd al een fan van Snoop, man – maar Snoop, die zei: ‘Met Willie blowen, die dope gaat me te ver, man.’ Vond ik zo cool van Snoop. Dat-ie dat gewoon toegaf. Dat zijn dé dudes, man. Die leven het leven, man.


Ja, ik heb een kind en ja, ik heb succes. En Jackass is major business, natuurlijk. Maar geld heeft me niet veranderd. Nee. Het blijft toch voornamelijk relaxed hangen met m’n maten. Nou ja, ik ben wel het eerst op kantoor tegenwoordig. Baby’s moeten ook eten. Maar veranderd? Nee – mijn spirit is niet veranderd, echt niet.”

Volgende week: Eddy Terstall

Reageer op artikel:
‘Dat is een fantastische manier om dood te gaan’
Sluiten