Kunst!

import tv bert van derveer 19 nov 2010 Cultuur

Ik viel in een leuk filmpje: jeeps en andere terreinploegers probeerden tegen een steile zandheuvel de top te bereiken. Dat was vast Eurosport. Maar het was Nederland 2, het was het Kunstuur van de AVRO. Ik bleek naar ‘video-art’ te kijken. Het symboliseerde zelfs de strijd tussen de Israëliërs en de Palestijnen. Doe toch niet zo raar! Zat daar subsidie op?

In Kunstuur gaat de leukste Ome Willem sinds Ome Willem, de kunstcriticus Hans den Hartog Jager, met een welbespraakt en welopgevoede Cinekids-kid onder de noemer Art XS (dat staat voor ‘extra small’) een kijkje nemen bij kunstobjecten. “Is dit wel kunst?” Het zijn ‘rare dingen van hout’, zegt Warner. De kinderen zijn te beleefd en te gebrainwasht met culturele tolerantie om gillend naar het pannenkoekenhuis te rennen. “Zie je al een kunstwerk?” vraagt Hans. Jasmijn ziet ‘plastic stoelpootjes’ aan boomstammen bevestigd. Dichterbij blijken het hoge, scherpe hakken te zijn. De expositie in natuurgebied De Rottige Meente heet dan ook Achilles Hiel.

Kunstuur kent ook de rubriek Museumgasten, waarin twee Bekende Nederlanders op bezoek gaan in een museum. Al maanden ben ik van plan eens naar mooie gebouwen als het Zentrum für Internationale Lichtkunst in Unna te gaan, wellicht gecombineerd met een bezoek aan het Red Dot Design Museum in Essen. Maar ik ben bang daar ook fantasiedeuren van wrakhout en stilettohakjes tegen bomen geschroefd aan te treffen. Meer van die onbegrijpelijke, overbodige flauwekul. Je zou er bezuinigingswoedend van worden. En in dat kamp wil ik eigenlijk niet horen.

Reageer op artikel:
Kunst!
Sluiten