Spring naar de content

Nog vele jaren Pluspost

Opinie op het web, is dat nog wel rendabel? Pluspost.nl, begonnen in februari 2009 als opiniërende nieuwssite aan de rechterzijde, leek in de herfst van vorig jaar het onderspit te delven. Subsidie krijgt de club van Grimbert Rost van Tonningen (1941) niet meer. Volgens het Stimuleringsfonds voor de Pers, dat eerder 42.550 euro vrijmaakte voor de site, was Pluspost niet rendabel te krijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Een jaar later bestaat de opiniesite van de zoon-van echter nog steeds. En dat is een felicitatie waard.

“Bedankt! We maken winst, maar vraag niet hoeveel,” reageert Rost van Tonningen. “Door heel strak te plannen, kunnen we net het hoofd boven water houden.”

U bent sinds juni gestopt met het betalen van medewerkers.

“Dat klopt. We konden onze community, een kleine 100.000 unieke bezoekers per maand, niet groter maken. Dan blijven de advertentie-inkomsten dus gering. Maar omdat ik niet meer betaal voor content – alleen voor onderhoud en hosting – kan ik nog járen verder. Al verwacht ik wel een double dip.”

In de bezoekersaantallen?

“Nee, in de wereldeconomie. Dat zal de advertentietarieven nog verder onder druk zetten.”

Van Tonningen verdiende 3,2 miljoen euro als adviseur bij de overname van krantenconcern PCM door het Britse vampierfonds Apax. Van dat geld gaat geen cent naar Pluspost, zegt hij. “Niet nodig, want ik draai dus een bescheiden winst. Ik ben benieuwd hoe mijn concurrenten, De Dagelijkse Standaard en Welingelichte Kringen, het redden met betaalde krachten in dienst. Ik wens ze veel succes.”

Onder de ‘gratis’ krachten van Pluspost zijn bankier Tony de Bree, ‘veranderingseconoom’ Riens Meijer en ‘global wealth manager’ Michael Toorop.

Auteurs die preken voor eigen parochie? “Ja, maar dan wel parochies die bij ons passen.”

Eerder nam Van Tonningen al afscheid van (betaalde kracht) Charles Groenhuijsen.

“Hij schreef te lief,” zegt Rost van Tonningen. “Op een opiniesite moeten harde noten gekraakt worden, anders onderscheid je je niet. Daar was hij te netjes voor.”