Smaakkompas

import eetteam 19 nov 2010 Leven

Ook al is het peil van de in ons land geproduceerde wijnplas rap stijgende, toch kun je Nederland nog niet echt scharen onder de wijnlanden. Niettemin maken we ons hier drukker over wijn/spijscombinaties dan in menig volwassen wijnland, waar men niet zelden de plaatselijke wijn – of een andere waar de pet naar staat – drinkt zonder zich te bekommeren om wat daar verder bij ter tafel komt. Dit alles uit gemakzucht, onvervreemdbare voorkeur of volgens de bodemtheorie dat wat naast elkaar groeit ook naast elkaar gedronken dient te worden. Als je van die laatste kerk bent, hoef je de deur niet meer uit als je postcodegebied toevallig een wijnstreek is en had je je als Pauillac-lam achteraf gezien beter elders kunnen vestigen.

Dan zijn er de wijn/spijscombinaties waar naar gezocht is of die bij toeval ontdekt zijn en die het aura van de trefzekerheid delen met die van het aambeeld in relatie tot de hamer. Haring en manzanilla is er zo een, maar onlangs moest een groot gezelschap specialisten onder ogen zien dat toch niet elke combinatie van haring en manzanilla geheid tot een droomduo leidt – en dan hebben we het alleen nog maar over relatief simpele huwelijkskandidaten.

Nog ruim vóór het wijndilemma staan we in de keuken voor de vraag van een werkende spijs/spijscombinatie, en ook daarbij bewandelen we doorgaans de gebaande paden en laten we ons influisteren door kookboeken, die daar tenslotte een handleiding voor vormen (al worden ze niet als zodanig gepresenteerd). Daar brengt Angélique Schmeincks boek Smaakvrienden verandering in. Uitgaand van groenten in hun seizoenen geeft ze een overzichtelijk ‘smaakvriendenschema’ van kansrijke combinatiemogelijkheden, plus een complete handleiding voor de diverse bereidingen. Schmeinck heeft er gelukkig voor doorgeleerd – ze mag zich meester-kok noemen – dus dit is geen gedachtespinsel van zomaar een culinaire waarzegster. Niet voor niets was ze een van de meest inspirerende attracties van de Food Inspiration Day, een jaarlijkse bijeenkomst van culinaire toekomstprofeten in het Evoluon te Eindhoven: in wezen daagt Schmeinck ons uit om de complete kookboekenkast te ruimen, opnieuw te beginnen met het kompas van de smaakvrienden en zo op eigen creaties uit te komen. Voor zover een kookboek spannend kan zijn: dit is er één! RH

Angélique Schmeinck: Smaakvrienden’.Uitgeverij Snuf, E39,95.

Op www.hpdetijd.nl vertelt Angélique Schmeinck zelf hoe haar boek werkt.

Reageer op artikel:
Smaakkompas
Sluiten