‘Us Camiel’

import kees boonman 19 nov 2010 Politiek

Pijnlijk moet het voor Jan Peter Balkenende zijn geweest dat hij het rapport over de zwaarste verkiezingsnederlaag uit de CDA-geschiedenis niet even van te voren te lezen kreeg. De commissie-Frissen had geen zin de man die acht jaar de partij leidde een leesvoorsprong te geven. Moet een raar gevoel zijn dat je op Teletekst leest dat je er als politiek leider uiteindelijk in al die jaren niks van hebt gebakken. Zó stond het natuurlijk niet in het rapport, maar zo moet je het wel lezen. Raar is trouwens dat de commissie de indruk wekt dat Balkenende met grote tegenzin het lijsttrekkerschap aanvaardde. Als je iets graag wilt, moet je dat nooit meteen laten merken.

Dat weet Jan Peter Balkenende ook. Maxime Verhagen noemde zelfs een paar uur na de kabinetscrisis in TROS Kamerbreed Balkenende de ‘gedroomde lijsttrekker’. De keuze voor Balkenende stond vast, en om twijfel en discussie daarover te voorkomen werd het besluit binnen 24 uur na de val van hetkabinet genomen. Henk Bleker, het geheime wapen van het CDA tijdens de formatie, zei dit weekend dat de leiderschapsdiscussie te vroeg kwam. Onzin natuurlijk. Met deuren en gordijnen dicht ging – en gaat – het er bij het CDA steeds over. Cees Veerman gaf zelf toe eens gepolst te zijn. En katholieken in de partij vonden dat er een eind moest komen aan de calvinistische dominantie. Met Verhagen als vice-premier is dat gevoel wellicht een beetje gesust. In het CDA is men het gewoon niet eens over een nieuwe naam. Boeiend is ook de discussie of Camiel Eurlings nu wel of niet is gevraagd.

Eigenlijk doet het er niet toe. En als hij al is gebeld, is het verstandig dat hij de telefoon niet heeft opgenomen. Eurlings wilde helemaal geen ‘ja’ zeggen. Hij wilde niet de politieke erfgenaam van Balkenende zijn. Dan was zijn leiderschap begonnen met een flinke nederlaag, want ook Eurlings had die nooit kunnen voorkomen. Eurlings heeft tot nu toe geen politieke pech gehad, en hij wil dat voorlopig zo houden. Daarom wacht ‘Us Camiel’ waarschijnlijk af tot een nieuwe ronde met betere kansen.

Wat voor discussie er in het CDA ook ontstaat over profiel en koers, de komende tijd gaat de aandacht vooral uit naar wie de leider wordt. En vooral ook of die er op tijd voor de verkiezingen is.

Reageer op artikel:
‘Us Camiel’
Sluiten