Xander de Buisonjé

Ernest Marx, foto Jos Lammers 19 nov 2010 Leven

Xander de Buisonjé (Voorburg, 1973) is zanger en songwriter. Vorige week verscheen na vijf jaar zijn derde studioalbum als soloartiest, getiteld Uit liefde.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ik voel me goed. Mijn zoon Dex van tien maanden is geen goede slaper; toch weet ik de laatste tijd mijn rust te pakken. Ik ben nu fit. Mijn nieuwe plaat is net uit. Daar ben ik erg blij om. Hij is een paar keer uitgesteld, mede omdat Dex een tijd lang met zijn gezondheid kwakkelde. Nu is het er eindelijk toch van gekomen.

Aan wie ergert u zich?

Aan mensen, overheden en instanties die door angst te zaaien geld proberen te verdienen of macht willen krijgen over anderen. Veel religies zijn er ook op gebaseerd: als je dat doet, kom je in de hel. Ik vind het bijna maffioos.

Wie zijn uw helden?

In mijn vakgebied artiesten die al heel lang aan de top meedraaien, zoals Tina Turner en Joe Cocker. Hun muziek zet ik thuis niet snel op, maar ik heb erg veel respect voor hun volharding.

Lijkt u op uw moeder?

Meer qua uiterlijk dan karakter. Waar zij een stapje achteruit zet, doe ik er een naar voren. Mijn moeder staat niet graag in het middelpunt van de belangstelling, ik wel.

Gelooft u in God?

Ik geloof in een universele energiebron waaruit wij kunnen putten, maar niet in een god zoals die in verschillende religies wordt gepresenteerd.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Een setje reservestembanden zou ik wel prettig vinden.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Tussen mijn broer en mij zat nog een zusje. Mireille was uitgerekend op 19 juli. Ze is drie maanden te vroeg geboren en stierf na enkele dagen. Daarna raakte mijn moeder in verwachting van mij. Ik was eind augustus uitgerekend, maar werd viereneenhalve week te vroeg geboren, op 19 juli. Dat zie ik niet als toeval.


Welk leed heeft u anderen berokkend?

Er is één persoon die ik ooit écht leed heb aangedaan. Iedereen weet nog wel wie dat is. Ik heb ervan geleerd.

Bent u monogaam?

Ja. Nu wel.

Wat is uw definitie van geluk?

Ik geloof niet in een permanent geluksgevoel. Zonder minnen geen plussen. Het gaat in golven. Geluk is de bovenkant van zo’n golf en soms zie je dat pas als je aan de onderkant zit.

Bidt u weleens?

Zelden. Alleen voor de zekerheid, in tijden van ernstige nood: mocht je toch bestaan, zorg er dan alsjeblieft voor dat mijn zoontje geen ernstige hersenafwijking heeft…

Wie is uw grootste liefde?

Mijn vrouw, Sophie.

Hoe moedig bent u?

Als het aankomt op vechten of vluchten, dan vecht ik. Ik zit veel op de weg en heb al vaker ongelukken gezien. Mijn primaire reactie is dat ik direct in zo’n auto duik om de mensen te helpen.

Van wie heeft u het meest geleerd?

De laatste jaren van Sophie. Er zijn momenten dat ik me opeens zorgen over van alles maak, vooral laat op de avond. Zij heeft mij doen inzien dat sommige problemen zich met een beetje tijd vanzelf oplossen.

Wanneer was u het gelukkigst?

Ik denk dat ik nu in de gelukkigste periode in mijn leven zit. Ik ben net getrouwd, heb een tweede zoon gekregen en met Sem gaat het ook heel goed. Ik ga zelf lekker en mijn nieuwe plaat is net uit. Ik heb een rust over me en ben in balans.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Dat hij ook zijn zachtere kant laat zien en soms weer een onhandig jongetje kan zijn. Met haantjesgedrag heb ik niks.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?


Fijngevoeligheid, en dat ze kan multitasken. Sterke vrouwen zijn nu in, maar ik vind het leuk als ze ook haar kwetsbaarheid toont.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Soms kan ik gewoon huilen om het huilen, dan moet alles er even uit. Daar schaam ik me niet voor. Maar de laatste paar keer was van geluk, uit pure ontroering om mijn zoon.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Mijn piano. Aan mijn bed ben ik ook erg gehecht.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik heb er zoveel. Niet-bestaande liedjes die in mijn hoofd rondzingen, denken aan Dex en Sophie wanneer ik onderweg ben, mijmeren over een huis in het buitenland dat ik ooit zou willen hebben…

Bent u aantrekkelijk?

Dat vind ik zelf niet. Ik weet dat sommige mensen mij aantrekkelijk vinden, maar ik weet niet of dat is om wie ik ben of wát ik ben. Hadden ze me ook aantrekkelijk gevonden als ik een timmerman was?

Hoe ontspant u zich?

Door te sporten of me te laten masseren. Maar ook een avondje voor de buis hangen of gewoon lekker niksen vind ik ontspannend.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik vader en echtgenoot ben.

Wat is uw grootste mislukking?

De smet op mijn leven is dat ik mijn zoon Sem niet fulltime bij me kan hebben.

Wat is de beste plek om te wonen?

Nu in Amstelveen. In de toekomst zie ik mezelf nog wel in een natuurrijke omgeving in Denemarken of Zweden wonen.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Door niet panisch te proberen ongeluk te vermijden.

Wat is uw devies?

Durf jezelf te zijn.

Volgende week:

Hassnae Bouazza

Reageer op artikel:
Xander de Buisonjé
Sluiten