Spring naar de content

‘Met Joris Luyendijk destijds in Washington had Richard Nixon rustig kunnen blijven zitten’

“In de wereld van Joris ben ik dus een hoer. (…) In Joris’ denkkader zijn Woodward en Bernstein ook hoeren. Met Joris destijds in Washington had Richard Nixon rustig kunnen blijven zitten.” In een blogpost gaat NOS Journaal-hoofdredacteur Hans Laroes er met gestrekt been in. Lengte: liefst 1969 woorden, waarvan vijf keer het woord hoer of hoeren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Het schrijven handelt over Luyendijks boekje Je hebt het niet van mij, maar…, waarin de voormalig Midden Oosten-corrrespondent beschrijft hoe hij een maand op het Binnenhof doorbracht als ‘antropoloog’. Luyendijks kritiek op het Haagse mechanisme van informatie lekken, valt niet in goeden aarde bij Laroes.

“Joris wil dat bronnen per definitie worden onthuld. Zoals bij het lekken van de brief van Ab Klink, aan de NOS. Een ding weet ik zeker: dan lekt de brief niet meer. Dat lijkt dan misschien zuiver, maar dat is het niet, gegeven onze taak: alle verhalen brengen die er toe doen.”

Laroes haalt het voorbeeld aan van Washington Post-journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein, die dankzij een anonieme bron de grootste primeur van de 20ste eeeuw scoorden.

“Niet in het boekje, maar in interviews daarbuiten, noemt hij (Luyendijk, red.) Haagse journalisten die een primeur hebben op basis van gelekte informatie ‘hoeren’. In Joris’ opvatting is bijna iedereen in Den Haag een hoer. (..) In de wereld van Joris ben ik dus een hoer. Wat me overigens niet veel kan schelen: ik weet wel beter, en als ik al eens een fout maakte dan wist ik dat zelf maar al te goed. In Joris’ denkkader zijn Woodward en Bernstein ook hoeren. Met Joris destijds in Washington had Richard Nixon rustig kunnen blijven zitten.

Zijn laatste alinea liegt er niet om: “Ik denk dat Joris schrijft en beweert wat hij beweert omdat hij een soort van aandachts-junk is geworden (ik ben hier eventjes polemisch, net zoals hij graag is). Hoe steviger de observatie, des te beter. Ik denk dat er vooral boekjes verkocht moeten worden, en praatprogramma’s gevuld. Ik denk dat Joris zich het liefst begeeft in die tippelzone waar stevige opvattingen worden uitgeruild tegen omzetbevorderende aandacht.”

Luyendijk was maandagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

UPDATE, dinsdag 23 november – Joris Luyendijk reageert: “Hans Laroes is een ouwehoer.”