Spring naar de content

Adieu, beaujolais primeurs!

Met de beaujolais primeur gaat het niet zo best. Waar vroeger het hele land behangen werd met tricolore banieren om de komst van de Franse jeugdwijn te annonceren, blijft het nu grijs op straat. ‘Beaujolais Primeur est arrivé!’ geschiedt met stille trom. ‘Beaujolais Primeur est passé!’ lijkt de realiteit. En niet alleen in Nederland, maar ook elders. De prijs daalt en de desinteresse blijkt structureel. Dit jaar zijn er in de streek productiebeperkingen opgelegd, omdat er van de 2009-oogst bijna twintig procent onverkocht bleef. Bovendien dienen de producenten al van tevoren aan te geven hoeveel primeur zij denken te gaan maken, zodat de overkoepelende organen niet voor verrassingen komen te staan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Is het terecht dat de populariteit zo tanende is? Ja. Ik ken geen andere wijnsoort waarvan de laatste jaren zo veel apert slechte wijn op de markt is beland, hoewel prosecco een verwoede poging doet om het stokje over te nemen.

Het vervelende voor de wijnstreek Beaujolais is dat de goeden daar onder de kwaden gaan lijden. Alle beaujolais dreigt over één kam te worden geschoren, inclusief de ‘crus’, die in veel gevallen boven elke verdenking verheven staan.

Zo proefde ik met heel veel plezier drie biologische morgons, allemaal uit het legendarische jaar 2009. De Vieilles Vignes van Jean-Paul Thévenet trakteerde op een gulle, fluwelige en rijke smaak. Rond, vlezig. Een mond vol donker fruit en paddestoelen (Vojacek Wijnen, €17,25). Die van Roland Pignard toonde zich een tikje frivoler en meldde zich met viooltjes op de neus en donker kersensap in de mond (Sanders Wijnkopers, €16-17). En de Vieilles Vignes van Daniel Bouland is weer een wat warmbloediger, rondborstiger type, dat vooraan heeft gestaan tijdens het uitdelen van bramen, zoete pruim en bosaardbeien (Wijnhandel B.J. De Logie, €15).

Wie de primeur-traditie niet helemaal wenst los te laten maar wel lekker wenst te drinken, koopt bij Vinoblesse de jongelingen van Domaine du Vissoux (€8,50-€9,50), of bij De Wijnvriend Chteau Cambon van Marcel Lapierre (€8,50). HH