Spring naar de content

De scharrelgedachte

De eierafdeling van het gemiddelde supermarktschap is de afgelopen jaren behoorlijk uitgedijd ten gevolge van de vele variaties waarin het scharrelei tot ons komt. Graseieren, weilandeieren, volière-eieren, vrije-uitloopeieren, eieren met extra vitaminen – het scharrelaanbod is in hoogte en breedte gesegmenteerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Aan de term ‘scharrelei’ worden door de wetgever vastomlijnde eisen gesteld, zoals een maximum aantal van negen kippen op een vierkante meter en een zitstok van vijftien centimeter per kip. Tegelijkertijd zijn er ‘scharrelomstandigheden’ toegestaan waarover in het proza op de eierdoos niet gerept wordt, zoals snavelkappen en het scharrelen op vier etages. Het begrip ‘diervriendelijk’ blijkt daarbij rekbaar: je kunt alleen volhouden dat de ene methode diervriendelijker is dan de andere. Van de omstandigheid waarbij de kip in daglicht en vrijheid haar leglust botviert – zoals de illustraties op menige eierdoos suggereren – is slechts in een fractie van een promille van de jaarlijks gelegde negen miljard Nederlandse eieren sprake. Over de behuizing en het levensgeluk van scharrelvarkens, slachtkalveren en scharrelslachtkippen zou je ongeveer een gelijkluidend verhaal kunnen vertellen, met vergelijkbare nuances in diervriendelijkheid.

Vreemd genoeg is er over wild, een voedselbron dat voor een groot deel bevolkt wordt door echte scharreldieren, veel minder kennis dan over het wezen van het scharrelei. Wild en de informatie over wild is ook in steeds mindere mate te halen bij de poelier, want die winkeliersgroep is in de afgelopen paar jaar geslonken met het tempo waarin de wildezwijnenpopulatie op de Veluwe en het hertenbestand in de Waterleidingduinen gegroeid is. Vooral de snel uitdijende populatie van everzwijnen, waarvan we zo veel minder willen weten dan van een scharrelei, ruim een eeuw geleden door Prins Hendrik in Nederland geïntroduceerd met het oogmerk van de jacht, is een keukenkandidaat. Maar wie daarover begint, krijgt direct een roedel tegenstanders achter zich aan.


Uiteindelijk zal de wal het schip wel keren en zal er vanzelf een situatie ontstaan waarbij de jacht nog de enige oplossing is; dan komt er zo veel wild beschikbaar dat het vlees direct in de bonusaanbieding kan. Tot die tijd zijn we aangewezen op het schaarse aantal overgebleven poeliers dat te vinden is op www.wildkopen.com. RH