Femke is de beste

import haagse post 26 nov 2010 Politiek

GroenLinks bestaat dit jaar twintig jaar en dat wordt gevierd met het boek Van de straat naar de staat? Een aardig hoofdstuk gaat over wat de kiezers nu van hun groene partij vinden. Eerste conclusie: het duo-lijsttrekkerschap van Mohamed Rabbae en Ina Brouwer werd door de kiezers weinig gewaardeerd. Reden te meer om de huidige invloed van die eerste op de partij als miniem te bestempelen.

Paul Rosenmöller bleek wel te werken, maar absolute topper is Femke Halsema.

Sinds haar aantreden als fractievoorzitter eind 2002 is de sympathie voor GroenLinks in het electoraat hoger dan ooit tevoren. Pijnlijke conclusie is dat die sympathie zich niet in een toenemend aantal zetels vertaalt. De partij is sinds 1994 niet noemenswaardig gegroeid. Een van de redenen daarvoor is dat de partij overduidelijk naar het midden is opgeschoven.

Teken aan de wand is de verhouding met D66: uit het onderzoek blijkt namelijk dat in gemeenten waar D66 goed scoort, GroenLinks dat ook doet. In rode bolwerken als oost-Groningen en de Zaanstreek trekt de partij nauwelijks kiezers meer. Het lukt GroenLinks maar niet om een vaste achterban te verwerven en er is de laatste tien jaar vooral sprake van een uitwisseling van kiezers die bij de SP en PvdA vandaan komen.

De centrale vraag is: wat moet GroenLinks in de toekomst gaan doen? Moet de partij fuseren met de PvdA of D66, of wellicht met beide? Of toch zelfstandig blijven? De fusiepartij is geconsolideerd, maar de echte uitdagingen moeten nog komen.

Reageer op artikel:
Femke is de beste
Sluiten