Glorie onzer Amstelstad

import michiel blijboom 26 nov 2010 Cultuur

Tijdens Ajax-PSV werd Martin Jol op de vingers gekeken door Johan Cruijff (369 officiële wedstrijden in Ajax 1), Frank de Boer (434 wedstrijden) en Sjaak Swart (603 wedstrijden), terwijl naast hem in de dug-out Danny Blind (493 wedstrijden) Koude-Oorlogje zat te spelen. Een schollekop weet als geen ander wanneer het net zich om iemand sluit, en het is dan ook slechts een kwestie van afwachten hoe lang Ajax zijn trainer nog laat spartelen. Jol zelf voetbalde zegge en schrijve nul wedstrijden in het rood-wit, dus als het bij de functioneringsgesprekken om het uitdragen van het Ajax-gevoel gaat, hoeft van hem niets te worden verwacht. Sterker: de belangrijkste Ajax-wedstrijd waar Jol bij betrokken was, was de afscheidsmatch van diezelfde Cruijff, in 1978, toen Bayern München de feestvreugde kwam verpesten. Jol speelde die avond bij de Duitsers…

Cruijff wil meer oud-spelers betrekken bij het reilen en zeilen van de club. Dat lijkt me een dusdanig goed idee dat ik alvast even vijf minuten heb nagedacht over een alternatieve invulling van de diverse bestuursfuncties. Misschien kan Johan wat met mijn adviezen.

Als voorzitter schuif ik met veel plezier Piet Keizer naar voren. Het voorzitterschap is een louter ceremoniële functie en in dat geval lijkt het me het beste dat we niet alleen een boegbeeld op die plek zetten, maar vooral ook een boegbeeld dat niets zegt. Piet opent zijn mond alleen nog maar om biefstukken en rode wijn toe te laten, zoals ik onlangs in een steakhouse aan de Amstelveenseweg mocht ervaren, dus die gaat namens Ajax zeker geen domme dingen roepen. Iets waarop we voorganger Michael van Praag, die schreeuwde dat de club ‘koninklijk’ moest worden, helaas wel hebben kunnen betrappen.

Nu de preses benoemd is, is de rest van het kader in no time ingevuld. Als algemeen directeur tip ik Sjaak Swart. Dat moet wel, want met minder neemt Mister Ajax geen genoegen. Sjaak een blazer aantrekken heeft als bijkomend voordeel dat het voortaan rustig wordt bij het maken van de selectiefoto, aan het begin van het seizoen. Daar moeten ze de 72-jarige Swart nu nog elk jaar wegsturen, omdat hij van mening is dat hij nog steeds in het eerste thuishoort. Wel even opletten dat hij bij bestuursvergaderingen niet bij iedereen de bal op z’n stropdas gaat leggen.

En naast Pietje en Sjakie is er plaats voor de volgende personen op de volgende posities.

Technische zaken: Gerrie Mühren. Is in staat om van Volendam naar Santiago de Compostella te lopen terwijl hij een balletje hooghoudt. Hoef je op technisch gebied dus helemaal niets te vertellen.


Juridische zaken: mr. Keje Molenaar. Kan (veel) meer geschillen oplossen dan een simpele woordenwisseling bij de toss.

Transferzaken: Johnny Dusbaba. Verkocht in zijn Ajax-tijd al polshorloges en koekoeksklokken vanuit zijn kofferbak.

Perszaken (extern): Johan Cruijff. Bewijst nu al dat hij het manipuleren van de media tot in de puntjes beheerst.

Perszaken (intern): Jan Mulder. Is bij uitstek de man die van het clubblad een lezenswaardig periodiek kan maken.

Jeugdzaken: Simon Tahamata. Is de enige die een A-pupil recht in de ogen kan kijken – en dat geeft zo’n jongetje vertrouwen.

Verbouwingszaken: Piet Schrijvers en Heinz Stuy. Slopen elke ongewenste spouwmuur door er alleen maar tegenaan te leunen. Eerste klus: het uitbreiden van de bestuurskamer.

Kledingzaken: Ruud Krol. Is invloedrijk genoeg om het hele bestuur sokloos te krijgen, wat weer gunstig werkt op de begroting.

Terreinzaken: Dick Schoenaker. Vrat in zijn actieve loopbaan al elke week het gras op.

Bankzaken: Sies Wever. Niemand heeft er langer op gezeten dan hij.

Veiligheidszaken: Winston Bogarde. Als die neger zijn jasje uittrekt, berg je dan maar!

Kantinezaken: Wim Suurbier. Scheelt twee slokken op een borrel en je administratie klopt na afloop van geen kant, maar er wordt tenminste weer eens gelachen. En dat hebben we bij Ajax de laatste jaren gemist!

Reageer op artikel:
Glorie onzer Amstelstad
Sluiten