Woeste vreugde

import de kring 26 nov 2010 Cultuur

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) is onverwacht van zijn lastigste kracht af. Gerard Aalders, de bekendste historicus van het instituut, stopte afgelopen vrijdag per direct met werken. In maart wordt hij 65 en hij heeft nog een sloot vakantiedagen over.

Zijn besluit kwam voor collega’s als een complete verrassing. “Ik had het tegen niemand gezegd,” reageert Aalders. “Maar ik denk dat een woeste vreugde hen overmande toen bepaalde figuren in de directie hoorden van mijn vertrek.”

Aalders’ zelfgekozen laatste werkdag kwam een dag na een persbericht waarin collega-onderzoeker David Barnouw stelde dat het NIOD nooit heeft meegewerkt aan het pas verschenen stripboek Agent Orange, waarin onder andere een moordaanslag op prins Bernhard in 1940 in Engeland als feit wordt gepresenteerd.

Een duidelijke steek onder water naar Aalders, die daags daarvoor bij EenVandaag aangaf juist wél meegewerkt te hebben aan het stripboek van Erik Varekamp en Mick Peet.

Is dat akkefietje de druppel geweest? “Nee, ik had dit al langer gepland. Toen ik hoorde dat ik mijn project over chemische en biologische oorlogvoering niet mocht afmaken – ze gooien anderhalf jaar werk zo de prullenbak in – besloot ik al te gaan.”

Dat Aalders nu vertrekt, ziet hij als postume overwinning voor ‘aartsleugenaar’ prins Bernhard. Verder verandert er niet veel. “Ik zal de gang naar het institut missen, maar ik blijf gewoon schrijven.”

Reageer op artikel:
Woeste vreugde
Sluiten