De Volkskrant heeft geen mening meer

niek stolker 29 nov 2010 Cultuur

Primeurtje in de Volkskrant van vandaag: er staat een auteursnaam onder het hoofdredactioneel commentaar. Wetenschapschef Martijn van Calmthout heeft het commentaar over de klimaatconferentie in Cáncun (meer realiteitszin dan in Kopenhagen, volgens hem) geschreven en komt daar ook rond voor uit. “Vanaf vandaag zullen we de commentaren steeds ondertekenen,” aldus hoofdredacteur Philippe Remarque in een begeleidend schrijven. “Zo wordt duidelijk dat niet een instituut het woord tot u richt, maar een mens van vlees en bloed.”

Sinds jaar en dag kwam een clubje commentatoren samen in de kamer van de hoofdredacteur om een standpunt te bepalen over actuele kwesties. Remarque: “Vervolgens schreef een van hem het commentaar. Dat weerspiegelde de opvattingen van de commentaargroep.”

Ouderwets, zo vindt de nieuwe baas (Remarque volgde in juli Pieter Broertjes op). “Anonimiteit is niet meer van deze tijd,” schrijft hij. Veel kranten – waaronder NRC Handelsblad, Trouw en De Telegraaf – houden wel vast aan deze ‘ouderwetse’ mening van De Krant.

[[ poll uid=316 ]]

Reageer op artikel:
De Volkskrant heeft geen mening meer
Sluiten