Gezocht: nieuwe griepgoeroe

Mark Traa 1 dec 2010 Politiek

Hun wetenschappelijke staat van dienst is onbetwist, maar ze zijn niet langer geschikt om het volk te waarschuwen tegen epidemieën. Ab Osterhaus en Roel Coutinho moeten plaatsmaken voor een nieuwe griepgoeroe.

De Rotterdamse viroloog Ab Osterhaus is een eminente wetenschapper, op zijn vakgebied behorend tot de top in de wereld. Voor zijn werk is hij, terecht, overladen met huldeblijken. Ook Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding, heeft een cv om een puntje aan te zuigen. We kunnen gerust zeggen dat onze verdediging tegen infectieziekten, of het nu gaat om Sars, de Mexicaanse griep, de vogelgriep of de gewone seizoensgriep, twee uitstekend gekwalificeerde aanvoerders heeft.
Toch is er wat aan de hand. Want wie op de website van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum gaat kijken, ziet daar een aparte pagina met ‘Veelgestelde vragen over Ab Osterhaus’. En dan gaat het niet om vragen als ‘Hoe kan ik bij Ab komen werken?’ of ‘Waar kan ik zo’n giletje kopen?’ De vragen hebben betrekking op Osterhaus’ betrokkenheid bij een bedrijf, Viroclinics, dat onderzoek doet naar vaccins. Om een lang verhaal kort te maken: de viroloog zou er zelf baat bij hebben dat de overheid zo veel mogelijk mensen vaccineert. Die suggestie, vorig jaar september gewekt door het radioprogramma Argos, leidde kennelijk tot zó veel reacties dat er een aparte webpagina moest worden ingeruimd om de aantijgingen te weerleggen. Los van de vraag of dat is gelukt: de goede naam van Osterhaus werd in twijfel getrokken. Er kwam een spoeddebat in de Tweede Kamer, en de PVV eiste dat de viroloog ontslag nam.
Vorige week besteedde ook Zembla aandacht aan vermeende belangenverstrengeling door Osterhaus. Hij zou in enkele wetenschappelijke adviesraden zitten van de farmaceutische industrie. En dat terwijl hij ook de overheid adviseert.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Reageer op artikel:
Gezocht: nieuwe griepgoeroe
Sluiten