Spring naar de content

Queen versus queens

Waarin Joop van den Ende zich met vorstelijk gezelschap omringt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De prijs voor de meest spraakmakende opening van 2010 gaat naar het Amsterdamse theater DeLaMar, in tegenwoordigheid van Hare Majesteit, met in haar kielzog een tsunami aan ongekroonde drag queens. Categorie Boekenbal Plus, dus zonder saaie schrijvers met hun in H&M gestoken gruizige liefjes op uitverkooppumps. DeLaMar was een treffen van ritselende designjurken: Armani, Addy van den Krommenacker, Mart Visser. Een tikkeltje Old School Boekenbal was het oubollige intro van Ivo Niehe, met zijn onophoudelijke strijkages in de richting van collega-presentator Eva Jinek. De 1500 gasten zagen op de megaschermen een blos van ergernis over heur wangen trekken. Ronduit sneu werd Niehe toen hij voor de vijfde maal reclame maakte voor zijn eigen theatershow. Voor het ware altruïsme moet men bij Joop van den Ende zijn. Hij stak 65 miljoen in een van de grond opgebouwd nieuw theater, en haalde daar prompt de vorstin mee in huis. Naast HM staat Joops eigen koninginnetje Janine.

De bezoekers werden ontvangen in een zwaar beveiligde Marnixstraat, waar voor de zekerheid ook de volkse tram was verbannen. Binnen liepen de gasten aanvankelijk onwennig rond en keek men zich letterlijk de ogen uit, zoals Tooske Ragas op foto drie. Op luttele vierkante meters stond hier een vrijwel complete verzameling Bekende Nederlanders en politici. De lijst is eindeloos, dus voor het gemak slechts Hen Die Verzuimden. In de categorie Zonnebank & Luidruchtig ontbraken de Frogertjes. De Kleinkunst-sectie moest het zonder Youp stellen, die geen zin had in grapjes over zijn te koop staande grachtenmaisonnette en zijn nieuwe sponsor Douwe Egberts. Maar er was een ruime keuze aan occasionnetjes. Ex-cultuurminister Ronald Plasterk verklaarde desgevraagd dat er leven was na het ministerschap. Ex-zwemkampioen Erica Terpstra had bij een lopend buffet een historische voorkeur voor heilbot. En ex-burgemeester Job Cohen mocht nog eenmaal op het podium het publiek toespreken, al moest hij Eberhard van der Laan voor laten gaan.


De koningin werd in de Wim Sonnevelt-zaal vergast op een onvervalste nichtenmusical, waarbij de hoofdrolspeler zich verstoutte om zich over de hoofden van het publiek tot de majesteit te richten, om haar daarbij nogal vulgair te adresseren met 'meiden onder elkaar'. Er zaten veel geforceerd-dubbelzinnige epithetons in de tekst, waaronder 'Brusselse beflap'; een gevalletje rijmdwang inzake de moeder van de aanstaande bruidegom, strikt genomen de enige in het stuk die níet van de verkeerde kant was.

Het merendeel der drags bleef ook na de voorstelling in jurk en plakkaatverf rondlopen. Op foto zes drukt Valerie Fladder de acteur Willem Nijholt aan de artificiële boezem, terwijl de vorstin in de hoger gelegen Centrumfoyer werd voorgesteld aan de mannelijke cast. Naar verluidt werden abusievelijk ook Gerrie van der Klei en Judith Osborn door de majesteit uitbundig gefeliciteerd met hun travestieprestaties.