Rob Hoogland

Ernest Marx 3 dec 2010 Leven

Rob Hoogland (Alkmaar, 1950) is journalist. Hij is in vaste dienst bij De Telegraaf en schrijft daarin sinds 1988 een dagelijkse column op pagina drie.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Onlangs was ik jarig. Toen realiseerde ik me even dat ik inmiddels met de afdaling bezig ben. Ik vond zestig oud klinken. Maar de volgende dag was dat gevoel alweer weg. Ik ken eigenlijk geen dips en zie altijd overal de zonnige kant van in.

Wie zijn uw helden?

In literair opzicht A.L. Snijders, L.H. Wiener en de Amerikaan James Salter. In muzikaal opzicht John Lennon. Maar ook Giacomo Puccini.

Aan wie ergert u zich?

Aan mensen die denken dat ze de wijsheid in pacht hebben. Vaak religieuze mensen, maar ook sociaal-democraten. De linkse mens denkt vaak dat hij het morele gelijk heeft.

Lijkt u op uw moeder?

Leg onze jeugdfoto’s naast elkaar en we lijken net een tweeling: donker, bruine ogen, vrij groot. Nu ik ouder word, lijk ik fysiek steeds meer op mijn vader. Dat zit ‘m in de onderkin, de blik en de bril die ik tegenwoordig draag. Qua karakter heb ik ook altijd meer op hem geleken. Hij was een lichtvoetig man met veel humor, een levensgenieter.

Wat is uw grootste angst?

Die heb ik niet.

Bent u monogaam?

In mijn eerste huwelijk niet. Daar is mijn tweede huwelijk uit voortgekomen. Nu ben ik wel monogaam. Daarbij vind ik het sneu als je na je zestigste nog op vrouwenjacht gaat.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik zou wel zes huizen willen hebben. Naast mijn huizen in Amsterdam en Egmond nog een in New York, in Buenos Aires, aan de Cte d’Azur en in Toscane. En dan overal steeds twee maanden wonen.

Bidt u weleens?

Nee.

Lijkt u op uw vrienden?


Wat is een vriend? Volgens mij iemand waarmee je bijna dagelijks omgaat. Behalve mijn vrouw heb ik die niet. Wel heb ik duizend kennissen.

Wat is uw definitie van geluk?

Dat je in alle vrijheid jezelf kunt zijn zonder noemenswaardige obstakels.

Bent u aantrekkelijk?

Fysiek niet. Ik kan me wel voorstellen dat sommige mensen het leuk vinden om bij me in de buurt te zijn omdat ik een vrolijke jongen ben met wie je af en toe best kunt lachen.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Dat doe ik bijna dagelijks. Ik hoef maar een B-film op te zetten, naar Hello Goodbye te kijken of de blijdschap van een kind te zien. Naarmate ik ouder word, ben ik sneller emotioneel.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn vrouw Willy. Ze wint het nipt van mijn hond Bavink.

Wat is uw grootste ondeugd?

Misschien worden de flessen in huize Hoogland soms iets te uitbundig ontkurkt. Er komen daardoor ochtenden voor waarop ik me genoodzaakt voel mezelf tamelijk existentialistische vragen te stellen.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Op dit moment de Apple-laptop die ik sinds gisteren heb. Ik hecht verder niet aan spullen.

Hoe moedig bent u?

Buitensporig moedig als mijn vrouw op enigerlei wijze wordt belasterd. Verder hangt mijn moed vooral af van de kracht die ik op dat moment mijn tegenstander toedicht.

Gelooft u in God?

Ik heb langer in Sinterklaas geloofd dan in God. Nog steeds begrijp ik niet hoe het kan dat religies de wereld zo in hun greep kunnen houden. Het zijn allemaal middeleeuwse woestijnverhalen.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Een oud zeeliedenspreekwoord luidt: een vrouw en een kip zijn de pest op een schip. Ik waardeer het dat mannen het onder elkaar vaak goed kunnen vinden. Althans, zolang zich geen begerenswaardige vrouw in de groep mengt. Dan volgt haantjesgedrag.


Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Dat ze gezelligheid kan creëren. Ik vind het ook leuk dat vrouwen over het algemeen goed leiding kunnen geven. Ze zijn snel, pragmatisch en kunnen goed organiseren. Maar als hun ondergeschikten louter vrouwen zijn, is er ook vaak herrie in de tent.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik ben 25 kilo te zwaar en ik heb flaporen. Als jochie had ik ook last van mijn lengte, maar inmiddels zou ik niets meer aan mijn 2,04 meter willen veranderen. In psychisch opzicht ben ik iets te kritisch op mezelf in mijn werk.

Hoe ontspant u zich?

Ik golf en ik heb een sloep waarmee ik graag door de Amsterdamse grachten vaar. Ook zit ik graag op een terrasje met een drankje.

Wat is uw grootste prestatie?

Inmiddels nader ik de 6000 columns. Nu ik daar zo op terug kijk, heb ik best wat bijzonders neergezet.

Wat is uw grootste mislukking?

Mijn eerste huwelijk.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Misschien hebben sommige mensen zich gekwetst gevoeld door bepaalde columns van mij. Maar ik ben nog nooit voor de rechter gesleept.

Wat is de beste plek om te wonen?

Ik vind New York een fantastische stad.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Alle Amsterdamse fietsers die mij tot nu toe als onschuldige wandelaar van de sokken hebben gereden. Het is tuig. Verder ben ik niet zo haatdragend.

Wat is uw devies?

Leef nu, want de dood is ook maar niks. Wat ze ook beweren.

Reageer op artikel:
Rob Hoogland
Sluiten