Spring naar de content

Toch rechtse tv?

De teleurstelling bij rechts tv-kijkend Nederland is groot. De nieuwe omroep WNL, een kindje van dagblad De Telegraaf, is niet rechts genoeg. Onlangs werd bekend dat Michiel Bicker Caarten opstapt als hoofdredacteur van WNL en tevens als presentator van het opinieprogramma Uitgesproken WNL. Waarom hij weggaat, is niet bekendgemaakt, maar boze tongen beweren dat Bicker Caarten een typische D66’er is en daarom niet geschikt voor WNL. Sjuul Paradijs, hoofdredacteur van De Telegraaf, beklaagde zich bij WNL-voorzitter Fons van Westerloo over het profiel van de omroep en zo geschiedde: Bicker Caarten vertrekt ‘in goed overleg’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Althans, dat beweerden zowel Nieuwsuur-presentator Twan Huys als Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra afgelopen vrijdag in het debat ‘Links en rechts in de journalistiek’. In het gebouw van de Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) in Tilburg discussieerden Joustra, freelance journalist en kandidaat-Kamerlid Myrthe Hilkens (PvdA), internetgoeroe en eindredacteur van Joop.nl Francisco van Jole en PVV-Kamerlid en oud-journalist Martin Bosma over rechtse en linkse journalistiek.

Al snel ging het debat over het falen van omroep WNL. Zowel Bosma als Joustra zien ruimte voor een omroep of zender à la de conservatieve Amerikaanse nieuwszender Fox News. Ze hadden hun hoop gevestigd op WNL, maar WNL is niet rechts. “Het onderscheidt zich niet. Zonde van de moeite,” zei Bosma. Maar er gloort hoop aan de horizon voor rechtse tv-kijkers: tijdens hetzelfde debat bleek dat Joustra gesprekken heeft gevoerd met RTL over rechtse opinie-tv. Geen hele zender, maar minstens één programma om het gat in de markt te vullen.