De HP/De Tijd Thriller Top 20

Marcella van der Weg 8 dec 2010 Politiek

Veel onheil uit het hoge noorden dit jaar. De Scandinaviërs deden het al goed, maar geïnspireerd door Stieg Larsson en het thema van de Maand van het Spannende Boek (Mørd en Dødslag) pakten de uitgevers nog eens extra uit.

20: Hoe zwart is de duivel?
Hans Declercq – Van Halewyck, €17,50
We trappen af met een atypische misdaadroman. Want met Hoe zwart is de duivel? haalt Declercq de spanning niet zozeer uit een plot, maar uit de locatie. Met verve schetst hij een huiveringwekkend en pakkend beeld van een Congolese samenleving waarin niemand zijn leven zeker is. Zeker niet een Belgische student die zich door zijn nieuwsgierigheid laat leiden in een land dat door intriges wordt verscheurd en waar de spelregels onduidelijk zijn. In deze surrealistische wereld biedt Declercq de lezer even weinig houvast als zijn hoofdpersoon. Wat een onmogelijke wending in het verhaal lijkt, wordt door de schrijver met een onverwachte twist op het einde rechtgezet. Een boeiende exercitie.

19: Onderstroom
Arnaldur Indridason – Q, €19,95
Er verschenen het afgelopen jaar enkele thrillers van eigen bodem waarin het hobbyisme van de hoofdpersoon – zoals koken met ‘goeie’ producten en huisinrichting – het verhaal wat in de weg zat. De hoofdpersoon van Onderstroom, inspecteur Elínborg, kookt ook graag, maar in dit geval dient het ergens toe. Elínborg neemt het over van de populaire inspecteur Erlendur, die door Indridason op vakantie is gestuurd – een risico waar de auteur goed mee wegkomt, want de bedaarde Elínborg, die haar verhoren op onschuldige huisbezoeken doet lijken, houdt heel goed stand. Ze is op zoek naar de moordenaar van een man die, zo vermoedt de politie, een verkrachter is. De sporen voeren uiteindelijk naar het taaie platteland waar de dialogen weinig woorden hebben en het zwijgen de spanning opvoert. Evenals de voor iedereen onbereikbare Erlendur. Want waar is die man toch?

Welke thrillers er verder nog in de top 20 staan leest u in HP/De Tijd van deze week

Reageer op artikel:
De HP/De Tijd Thriller Top 20
Sluiten