Spring naar de content

Foute zakenmannen nemen eredivisie over

Cowboys met veel clubliefde en te grote dromen dreven Feyenoord, AZ en Vitesse de financiële afgrond in. Nu vallen ze ten prooi aan bikkelharde zakenlieden die rendement eisen op hun reddingsacties. De oplossing: keihard bezuinigen en clubs écht gaan leiden als een bedrijf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Pim Blokland is een held. Dat is de mening van de gemiddelde Feyenoord-supporter op 28 oktober, de dag waarop bekend wordt dat Blokland, samen met andere zakenmensen om hem heen, zeventien miljoen euro in de club investeert. “Mensen met hart voor de club,” noemt Feyenoord-directeur Gudde deze groep ‘Vrienden van Feyenoord’ op een persconferentie. “Deze mensen hebben maar één doel voor ogen: Feyenoord redden.” Een aantal fans gaat nog een stapje verder en zet een site op, waar de redder van de club door fans kan worden geëerd en bedankt. Want: “Deze gulle gift van Pim Blokland en consorten verdient natuurlijk een ontzettend groot dank-je-wel.”
Zo kort na de historische 10-0-nederlaag tegen PSV is het begrijpelijk dat een investering in Feyenoord de supportersharten doet overslaan. Maar van een gulle gift is geen sprake. Feyenoord had en heeft gewoon een forse schuld bij Blokland en andere investeerders. Geheel volgens zakelijke normen wordt daar rente over geheven. Zeventien miljoen van die schuldenlast, van in totaal 43 miljoen, is nu kwijtgescholden in ruil voor ongeveer een kwart van de aandelen in de club. De investeerders zijn bezig nog meer geld op te halen. Komen ze aan dertig miljoen, dan krijgen ze daarvoor 49 procent van alle Feyenoord-aandelen in handen. Bovendien krijgen ze nu twee, en bij dertig miljoen zelfs drie zetels in de Raad van Commissarissen. Zelfs zonder meerderheid heeft een grootaandeelhouder met drie zetels in de Raad natuurlijk invloed.
Bovendien valt er te twisten over de door Gudde voortdurend gebruikte term ‘kapitaalinjectie’. De schuldenlast wordt kleiner, dus de te betalen rente ook. Maar er gaat geen euro rechtstreeks naar de clubkas en het aankopen van spelers is voor de naar de staart van de ranglijst afgezakte club nog steeds onmogelijk. En verboden, trouwens, omdat Feyenoord door de KNVB is ingedeeld in de beruchte ‘categorie 1’ en daarmee feitelijk onder curatele staat.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.