Terreurdoel Beverwijk: ooit was het véél erger

Mark Traa 8 dec 2010 Politiek

De Rotterdamse haven en de kabelaanlegplaatsen Beverwijk en Katwijk: dat zijn voor Amerikanen de meest onmisbare plekken in Nederland. En dus zijn het aantrekkelijke terreurdoelen. De paniek op straat is nú al groot, maar niet eens zo lang geleden was het hele land bezaaid met potentiële doelwitten.

We hebben het over de tijd van de Koude Oorlog, toen de Russen onze vijand waren. Het ministerie van Defensie produceerde toen maar liefst zestien pagina’s met de belangrijkste militaire objecten. De als ‘zeer geheim’ bestempelde lijst met ‘Sleutelpunten van belang voor de Nederlandse krijgsmacht’ (pdf) dateert uit 1958 en is terug te vinden in het archief van het ministerie van Defensie.

Natuurlijk staan alle vliegvelden erop, maar ook tunnels, bruggen, pijpleidingen en verbindingscentrales. Ook de plannen ‘C’ en ‘D’ worden genoemd: codetaal voor de IJssellinie tussen Nijmegen en Kampen. We zien hoe belangrijk de Koninklijke Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek (het latere Gist-Brocades) was voor Nederland: daar kwam al onze penicilline en bijna al onze gist vandaan.

Maar wat vooral opvalt: het zijn zo véél objecten die we belangrijk vonden. Hoe wilden we dat allemaal gaan beveiligen? O ja, toen hadden we nog dienstplichtigen. In Beverwijk kiezen de mensen er tegenwoordig zelf voor.

Reageer op artikel:
Terreurdoel Beverwijk: ooit was het véél erger
Sluiten