Spring naar de content

WikiLeaks: anti-Amerikaanse televisie uit Canada

Als WikiLeaks een ding heeft laten zien, is het wel dat Amerikaanse ambassades zich werkelijk overal mee bezig houden. Van het aantal paarden dat de Kazachstaanse president bezit tot de eetgewoontes van de Dagestaanse elite. Ook de plaatselijke televisieseries worden nauwkeurig in de gaten gehouden, zo blijkt uit een stuk van de Amerikaanse ambassade in Canada.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In het rapport worden een aantal televisieseries besproken die de Amerikanen steevast wegzetten als domme arrogante woestelingen met een meerwaardigheidscomplex. ‘Waar Amerikaanse televisieproducenten naar het Midden-Oosten kijken als ze een bad guy nodig hebben denken ze in Canada meteen aan de Verenigde Staten,’ aldus het document.

Vooral de Canadese serie The Border, die in Nederland op Veronica werd uitgezonden, krijgt het ervan langs. Deze televisieserie gaat over een fictieve Canadese geheime inlichtingendienst ‘Immigration and Customs Security’ die het land moet beschermen tegen terroristen, hippies en ander tuig. Een terugkerend thema in de serie is het verschil in werkwijze tussen de Canadese en Amerikaanse inlichtingendienst. Waar de Amerikaanse collega’s worden afgeschilderd als schietgrage cowboys die elke verdacht uitziende padvinder meteen uitschakelen, zijn de Canadese Mounties een oases van eerlijkheid en rechtvaardigheid. Pure anti-Amerikaanse propaganda, aldus de ambassade.

Ook de populaire sitcom Little mosque on the prairie kan op weinig goedkeuring rekenen. In een van de afleveringen wordt een bejaarde moslim bij de grenscontrole eruit gepikt omdat zijn achternaam op een zwarte lijst staat. Iets dat in de echte wereld natuurlijk nooit voorkomt.

De cable eindigt met de conclusie dat Canada al decennialang een diepgeworteld wantrouwen heeft tegenover haar zuiderbuur en dat er flink wat geld nodig is om de relaties goed te houden en hopelijk wat te verbeteren.

Wij vragen ons af: wat zou de Amerikaanse ambassade in Nederland eigenlijk van VPRO’s Tegenlicht vinden?

Onderwerpen