Spring naar de content

Ex-personeelsmanager ABN Amro: ‘Afschaffen, die bonussen’

Bonussen in de bankierswereld moeten worden afgeschaft. Dat is de mening van voormalig personeelsmanager van de ABN Amro, Kilian Wawoe. In zijn pas verschenen boek ‘Bonus’ uit Wawoe zware kritiek op de bonuscultuur in de bancaire sector. Deze bonussen zouden leiden tot het nemen van te grote risico’s waar de bankiers zelf geen verantwoordelijkheid voor hoeven te dragen. “Je kunt in de bankwereld alleen maar winnen,” zegt Wawoe in een interview met HP/De Tijd deze week.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Op de afdeling Werving en Selectie bij de ABN Amro nam Wawoe elk jaar honderd man aan. Hij was benieuwd of je tijdens een sollicitatieprocedure al kon voorspellen wie de beste zullen zijn en hoe dat verband houdt met de bonussen. Na jarenlang onderzoek kwam hij erachter dat niet de beste, maar de meest proactieve en extraverte werknemers aan het einde van het jaar met de dikke bonussen naar huis gingen. “Ze willen boven aan de pikorde staan en nemen grote risico’s om daar te komen,” legt Wawoe uit.

De bonussen zijn volgens de voormalige ABN Amro’er ook de reden voor de crisis van 2008. Om die crisis te voorkomen moeten de banken volgens Wawoe terug naar het oude model. “Zoals dat tot een paar decennia geleden altijd heeft bestaan. Klein en regionaal.” Een volgende financiële crisis laat, zoals het bankwezen nu opereert, niet lang meer op zich wachten als we Wawoe moeten geloven. “Alle elementen die voor deze crisis hebben gezorgd, bestaan nog steeds. En dus kan het morgen weer gebeuren.”

De HP/De Tijd met het interview met Kilian Wawoe ligt vanaf vandaag in de winkels.

Onderwerpen