Spring naar de content

BTW-verhoging omzeilen doe je zo: dancefeest is voortaan sportevenement

De populaire Rotterdamse clubnacht Herr Zimmerman denkt dé oplossing te hebben gevonden voor de aanstaande BTW-verhoging op de podiumkunsten: vanaf januari 2011 staan de feesten te boek als muzikaal sportevenement. “Mensen komen om te bewegen en daar hoort het oude belastingtarief bij.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

Als Henk en Ingrid een kaartje kopen om van ‘s avonds laat tot ‘s ochtends vroeg los te gaan op stampende beats, hebben zij belastingtechnisch een kaartje gekocht voor een evenement dat net zo goed een opera-, theater- of balletvoorstelling had kunnen zijn. U leest het goed: dancefeesten vallen onder de podiumkunsten. Per 1 januari 2011 worden de kaartjes voor podiumkunsten, door de PVV omgedoopt tot linkse hobby waar vooral de linkse elite gebruik van maakt, duurder doordat de BTW wordt verhoogd van zes naar negentien procent.

Mario Martinez organiseert samen met zijn partner Linda de populaire Rotterdamse clubnacht Herr Zimmerman. Hij: “Als je het sec bekijkt, komen mensen bij ons zes tot zeven uur lang bewegen op muziek, net als bij aerobics. Dat is sport. En daarbij blijft wel gewoon het 6%-belastingtarief gelden.”

Mario en Linda stuitten op een brief van beroepsvereniging de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) aan de Ministerie van Financiën, waarin de twijfels staan die de NOB heeft bij de belastingverhoging. De NOB heeft het over een uitzonderingspositie die de podiumkunsten gaan innemen als ze moeten concurreren met andere vormen van vrije tijdsbesteding. Zo valt een operavoorstelling onder het verhoogde tarief, maar het bezoeken van een bioscoop waar die opera live wordt uitgezonden onder het 6%-tarief: oneerlijke concurrentie.

Daarnaast waarschuwde de Orde voor kwalificatieproblemen. Daar zijn Mario en Linda op ingesprongen. “Sportevenementen en -demonstraties vallen buiten de verhoging”, zegt Mario. “Mensen kiezen er bewust voor om onze avond te bezoeken: ze willen niet hangen in een kroeg maar juist bewegen en vaak nog intensiever en langduriger dan bij de gemiddelde aerobics-sessie.”

Dat er een bar is zegt volgens de organisator verder niets. “Iedere sportclub heeft een kantine waar mensen bier kunnen drinken.” Ook is er geen probleem wat betreft de vergunning. Herr Zimmerman wordt georganiseerd in Factory 10, een grote ruimte op de tiende verdieping van de oude fabriek: de Maassilo. “We hoeven alleen maar een nieuw contract af te sluiten met Factory 10 waarin staat dat ze hun ruimte aan ons verhuren ten behoeve van een sportevenement.”

Daarnaast is een gang naar de Kamer van Koophandel nodig om daar de definitie van hun evenement te veranderen. Mario: “Bovendien willen we aanspraak gaan maken op subsidies die worden verleend aan sportevenementen. We krijgen immers een grote groep mensen aan het bewegen.”

Woordvoerder van de belastingdienst Marcel Homan betwijfelt of het Herr Zimmerman zal lukken. “De belastingdienst beoordeelt een activiteit op wat hij is en daar wordt de regeling aan gekoppeld. Als je bij een popconcert een feestneus opzet, is dat nog geen circus.”

Martinez: “Laat ze maar komen, want juridisch klopt het wat we doen. Ons doel is mensen te laten bewegen op muziek. Dat is ook het product dat wij leveren. Daarover dragen wij BTW af: zes procent!”

Onderwerpen