Spring naar de content

Honderd miljoen

De clubs in de Nederlandse Eredivisie hebben in het seizoen 2009-2010 een gezamenlijk recordverlies geleden. Zelfs Heerenveen, dat een paar maanden geleden nog genoemd werd als een voorbeeld van hoe een club financieel geleid moet worden, maakte begin november een verlies van 14,9 miljoen bekend. De cijfers van Ajax (22,8 miljoen) en PSV (17,5 miljoen) waren nog roder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Nu zestien van de achttien clubs hun cijfers openbaar gemaakt hebben, staat de teller op 89,5 miljoen verlies, berekende de Volkskrant onlangs. Als VVV en Vitesse zo slecht scoren als wordt verwacht, komt de honderd miljoen in zicht.

De drie voornaamste oorzaken voor de verliezen zijn de slechte transfermarkt, de slechte prestaties in de Europese bekercompetities en de sterk gestegen personeelskosten. Veel clubs hebben de afgelopen jaren gewerkt met heel brede selecties, waarbinnen spelers veel verdienden omdat de clubs elkaar wilden aftroeven om de beste spelers binnen te halen. Veel clubs snijden nu in hun selecties. Bij sommige clubs, waaronder Ajax, stijgen de personeelskosten nog steeds. Een speler als Timothée Atouba, de vaak geblesseerde verdediger, verdient bij die club ongeveer 1,4 miljoen euro per jaar.

FC Twente is een positieve uitzondering. Op een begroting van ruim 37 miljoen werd 1,2 miljoen winst gemaakt. Het was het zesde positieve jaarresultaat op rij. De winst is eigenlijk groter, maar wordt gedrukt doordat de club de waarde van de spelers niet in de boeken opneemt.