Sahar

import vooraf 10 dec 2010 Leven

Ze is de ideale migrant. Op haar derde kwam ze uit Afghanistan naar Nederland; inmiddels zit ze in de tweede van het gymnasium. Fries spreekt ze beter dan Dari, haar moerstaal. Ze heeft nog nooit een onvoldoende gehaald en wil chirurg worden. Haar docenten en vriendinnen zijn dol op haar en hebben een Hyves opgezet: Sahar moet blijven. Want ook de derde asielaanvraag van de familie Hbrahim Gel (Sahar, twee broers, vader en moeder) werd door de IND afgewezen. Inmiddels is ze op de televisie geweest, heeft ze in de krant gestaan en gaat ze op internetfora over de tong.

Sahar (13) is een Hollands kind. In Afghanistan zou ze binnen moeten leven: haar ‘westers gedrag’ zou haar op bedreigingen komen te staan of arrestatie. Als de ‘foute’ familie daar in Kaboel al een onderkomen zou kunnen vinden. Linkse Kamerleden hebben de verantwoordelijke minister, Gerd Leers, gevraagd naar het dossier te kijken. Ook tegen de derde afwijzing is de familie in hoger beroep gegaan.

Heeft Sahar nog kans? De IND-woordvoerder wil over de inhoudelijke kant niet meer kwijt dan dat de familie telkens eenzelfde kansloze procedure is gestart met telkens hetzelfde antwoord. Hoe vervelend ook, het is de verantwoordelijkheid van de ouders dat de kinderen ‘verwesterd’ zijn – hadden ze bij de eerste afwijzing in 2004 maar direct moeten teruggaan. Maar de drie asielaanvragen zijn telkens op andere gronden gedaan: 1. gevlucht voor de taliban, 2. ernstige medische problemen van de moeder, en 3. in het Westen geworteld zijn en veiligheidsrisico’s in Afghanistan.

Met die laatste gronden lijkt Sahar voor de rechter een goede kans te maken. De tijd werkt in haar voordeel, de media houden van haar en zullen haar steunen. Bovendien ís Afghanistan, dat blijkt nota bene uit het recente ambtsbericht van Buitenlandse Zaken waar de IND zich op beroept, echt gevaarlijk voor terugkeerders.

Wordt het hoger beroep afgewezen, dan kan ze nog een beroep doen op minister Leers, de man die zo graag toont dat hij een hart heeft. Komt de PVV dan in opstand? Welnee. Neem ‘Louise’, die vorige week op pers.nl schreef: “regels zijn natuurlijk regels (bevel is bevel) dat klinkt mijn toch nog zo in mijn oren als toen. denk aan de vergrijzing, ze zijn wellicht nodig!! ze zijn goed opgeleid, hun kind leert goed. wat let ons. ik ben voor dat ze blijven, OJA IK BEN EEN PVV STEMMER.”


Nee, Sahar blijft wel.

Eduard van Holst Pellekaan (e.v.h.pellekaan@hpdetijd.nl)

Reageer op artikel:
Sahar
Sluiten