Spring naar de content

Waar blijft de kastanjeknaller?

Voor de presentatie van What Not To Eat in 2011, het stijlboek voor foodtrends van uitgever/samensteller/eettrendgoeroe Marjan Ippel, was de lokatie van een theehandel annex kapsalon gekozen, waar de - uitsluitend via Twitter - uitgenodigden zich naast thee ook konden laven aan filterkoffie (nieuwe trend!), Duitse bubbelwijn (oude nieuwe trend!), Franse appel- en perenwijn (nieuwe oude trend!) en Duitse bubbelwijn (een trend binnen een trend). Buiten vulden de rookwolken de Binnen Dommersstraat ten gevolge van het poffen van tamme kastanjes op open vuur, een grootsteeds gebruik dat in andere Europese hoofdsteden een regulier seizoensverschijnsel is waarvan Ippel graag zag dat het in onze eigen metropooltjes ook in zwang kwam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De stijlgids signaleert dit jaar een onvrede met al te streng opgelegde regelgeving waarop de weeromstuit zich in de vorm van foodpunk manifesteert. We maken tussen een caleidoscoop van culiverschijnselen door kennis met de 'raapchef', keukenpaus van de Nordic-keuken (René Redzepi van het Deense restaurant Noma) en het letterlijk en figuurlijk om zich heen grijpende gezelschap van stropers en voedseljutters, waarvan Ippel een toename signaleert. Meest in het oog springende exponent van dat legioen is Meneer Wateetons, die zich als vinexjager te goed doet aan - bijvoorbeeld - eenden in het park.

Ippel volgt het succes van de smoutebol te New York en plaatst de prosecco, het flessenwater, de paling en het sonjabakkeren in de outbox, ten gunste van cider, het restjesdiner en de wilde paddenstoel. What Not To Eat in 2011 is een aangenaam bijgerecht in de stroom culinair leesvoer die in de donkere maanden aan ons voorbijtrekt. RH

M.J.H. Ippel: What Not To Eat in 2011. Talkin' Food, €19,50.

Ook verkrijgbaar via en www.ako.nl.