Spring naar de content

Wie maakt ze los?

Waarin iedereen opeens meent een boek te moeten schrijven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De Bekende Nederlanders willen graag dat u hun boeken aanschaft, en we zijn nooit te beroerd ze een opkontje te geven. Nummer één is opkomende televisiester Jaap Scholten, hier naast de Hongaarse István graaf Pálffy de Erdöd.

Via zijn vrouw zit Scholten (zelf afstammeling van een textielbaron) vuistdiep in de oude Transsylvanische adel, wat het onderwerp is van zijn nieuwe boek Kameraad Baron. Het is de benaming die men in Hongarije voor de gedeclasseerde adel bedacht – geheel in de geest van het toenmalige communisme. Scholten is daarnaast reisreporter van de VPRO in de serie Oostwaarts. Regisseur is Hans Pool, die eerder al Adriaan van Dis en Jelle Brandt Corstius aan de Nipkow-prijs hielp, met respectievelijk Van Dis in Afrika en Van Moskou tot Magadan.

Nummer twee is Anna Drijver, die volle zalen trok als het neukie van Stijn, alter ego van Kluun in Komt een vrouw bij de dokter. Omdat niet duidelijk was of Anna in staat is een leesbare alinea te tikken, nam uitgever Lebowski enkele maatregelen. Speciaal voor Anna werd een apart fonds opgericht voor zestienplussers, dat Lebowski Achievers heet. Daarnaast was Joost Zwagerman bereid om ongezien een lovende recensie te schrijven voor de achterflap. “Kan ze nu ook al een boek schrijven? Wie Je blijft leest, leert al snel het enige juiste antwoord: ‘Yes, she can!'” Daarmee steekt Zwagerman beroepsdraaitol Arjan Peters van de Volkskrant moeiteloos naar de kroon. If you can’t beat them, join them.

Hanna Bervoets op drie is ‘in between two novels’. In 2009 debuteerde ze met de roman Of Hoe Waarom, in 2011 staat Lieve Céline op stapel, eveneens een roman. Ook Hanna schreef een lovende recensie op de achterflap van Anna’s debuut, maar ze houdt ook haar eigen PR scherp in de gaten. Hanna zal volgend jaar te zien zijn in het tv-programma Wie is de Mol?, wat handig is voor het grote publiek, dat moeite heeft schrijversnamen te onthouden.


Voor de vierde auteur reisden we af naar Dordrecht, wat de bakermat is van Kees Buddingh’. Exact op diens 25ste sterfdag kwam zijn Verzamelde Gedichten uit in een kloeke band. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan zoon Sacha Buddingh’, op foto vier naast Nijgh & Van Ditmar-uitgever Vic van de Reijt. Foto vijf is van Kees’ andere zoon Wiebe.

Kees’ weduwe Stientje liet zich excuseren; ze is inmiddels 84. De oude Buddingh’ verwierf in zijn hoogtijdagen nationale faam met zijn gedichten over de Blauwbil-gorgel en het dekseltje van Heinz Sandwich Spread dat op het potje Marmite paste – en omgekeerd. Kinderboekenschrijver annex predikant Karel Eykman had goede herinneringen aan het Vieze Herenboekje van Buddingh’, over een onbehoorlijke meneer die onaneert in een treincoupé, verscholen achter een dagblad. Het poëem in kwestie besluit met de pointe: “En dat komt allemaal in de krant.” Die vunzigheid bleek integraal opgenomen in de bundel, zo kon bezorger en biograaf Wim Huijser de predikant geruststellen.