Spring naar de content

‘Robert Mikelsons vergat dat hij een volwassen man was’

Zoals veel Letten in Nederland werd de van peuterpedofilie verdachte Robert Mikelsons – op 5 juli 2004 – lid van van de Nederlands-Letse vereniging Latvija. In haar functie als voorzitter van deze ontmoetingsclub heeft Melita Hartgers Robert een keer of vijf gespoken; ze kwam zelfs op zijn verjaardag. Al vanaf het begin had ze het idee dat er iets niet in orde was. “Hij gedroeg zich heel kinderlijk, als een klein jongetje in een volwassen lichaam.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Gisteren bekende Robert Mikelsons dat hij een aantal Amsterdamse peuters seksueel heeft misbruikt. Naar het lijkt heeft hij minstens dertig zeer jonge slachtoffers op zijn geweten. Melita Hartgers is Let van geboorte, maar woont inmiddels alweer veertig jaar in Nederland. Ze is oprichter en voorzitter van Latvija.

Wanneer kwam u in contact met Robert Mikelsons?
Hartgers: “In 2004 had ik voor het eerst contact met Robert via de telefoon. Ik dacht eerst dat ik een dame aan de lijn had, hij heeft een piepstemmetje. Daarna heb ik hem vijf of zes keer in het echt gezien. Het is iemand die je bijblijft, hij is anders dan anderen. Niet alleen zijn stem maar ook fysiek, hoe die zich bewoog.”

Wat bedoelt u daarmee?
“Ik beoordeel mensen altijd op de persoon en heb ook niets tegen anders geaarde mensen, maar zeker toen hij nog wat jonger was, had hij iets van een transgender. Hij gedroeg zich ook heel kinderlijk, als een klein jongetje in een volwassen lichaam. Ik had meteen een gevoel bij hem dat er iets niet klopte.”

Kunt u daar een voorbeeld van geven?
“Hij is wel heel vriendelijk hoor, maar erg gesloten en afstandelijk tegenover volwassenen. Maar wanneer er dan kinderen bij waren smolt hij helemaal weg. Het is misschien een beetje een rare vergelijking, maar zoals sommige mensen met hun hond omgaan, zo ging hij met kinderen om. Hij liet ze op zijn schoot en rug springen, altijd aan het ravotten. Dan vergat Robert dat hij een volwassen man was.”

Wat vonden de ouders van dat gedrag?
“Zoals ik zei, op het oog is het een nette jongeman. Net als de meeste kinderen waren ook de ouders gek van hem. Pas later hoorde ik van een vader dat hij ook vond dat Robert een ziekelijke omgang had met jongetjes. Volgens mij wist Robert trouwens ook wel dat ik hem niet vertrouwde.”

Hoe wist u dat?
“Zonder dat Robert het wist nodigde zijn partner Richard mij uit voor zijn verjaardag in een Italiaans restaurant. Robert was daar niet van gecharmeerd en liet blijken dat hij me liever weg wilde hebben. Uiteindelijk heb ik die avond vooral met Richard gepraat. Richard is een heel andere type, een joviale buschauffeur met charmante maniertjes.”

Waren er meer mensen van de vereniging aanwezig?
“Nee, zoals veel jonge Letten in Nederland zocht hij zijn landgenoten niet specifiek op.”

Weet u waarom hij lid is geworden van de Latvija?
“Geen idee, daarover kan ik alleen maar gissen. Wellicht was het hem te doen om ons Letse schooltje. Daar heeft hij een paar maal meegeholpen, maar godzijdank nooit alleen.”