Spring naar de content

Klaas-Jan Huntelaar

Hij leest weleens een boek, komt in musea en houdt van bushcraft, primitief klooien met een kampvuur in de wildernis. Niet bepaald het glossy leven dat andere voetballers nastreven. Geld vindt hij prettig, menselijk contact belangrijker. En goals maken natuurlijk. Een gesprek met Klaas-Jan Huntelaar, dit jaar topscorer van het Nederlands elftal. ‘Misschien ga ik ooit studeren’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Primitiever dan afgelopen zomer had hij nog geen vakantie gevierd. Met zijn broers Niek en Jelle ging hij kamperen, in Noorwegen. “We zaten midden in de bossen. Ons wassen deden we in een riviertje. In een ketel aan een driepoot kookten we water voor pasta of koffie. We aten vis die we zelf hadden gevangen en schoongemaakt. ’s Avonds zaten we bij een vuurtje voor de tent. Bushcraft! Ik houd van extremen. Een luxe vakantie is leuk, maar iets heel basics ook.”

De zichtbaar nagenietende vakantieadviseur heet Klaas-Jan Huntelaar (27), topscorend voetbalspits, miljonair en sinds augustus dit jaar in dienst van het Duitse Schalke ’04.
Na een training met zijn team zit Huntelaar in restaurant ess null vier, in de Veltins-Arena, thuisbasis van de club uit Gelsenkirchen, achter een kop thee van het formaat soepkom. Hij weet dat tal van collega’s zich alleen in uiterst luxueuze en van veel sterren voorziene resorts ontspannen, graag met hun financiële vermogen te koop lopen en een leven van glitter en glamour normaal vinden. “Dat is hun keus en het maakt mij niet uit. Al kan ik me voorstellen dat zulk gedrag weleens weerstand kan oproepen. Wie mij kent, weet dat ik anders ben. Geld is makkelijk en prettig om leuke dingen mee te kunnen doen, maar menselijk contact vind ik veel belangrijker.”

Dus staat Huntelaar soms nog langs de lijn bij zijn eerste voetbalclub v.v. H&K (Hummelo & Keppel) in de Gelderse Achterhoek, en is hij andere oude vrienden evenmin uit het oog verloren, ondanks zij voetbalvolle agenda. Voetballen is niet alleen zijn beroep, het is nog steeds een hobby, en doelpunten maken zijn internationaal erkende specialisme. Bij Ajax werd hij tweemaal topscorer van de eredivisie. Zomer 2006 debuteerde hij voor het Nederlands elftal tegen Ierland. In Dublin scoorde hij tweemaal. Zijn meest recente treffer voor Nederland, ruim een maand geleden in zijn 41ste interland tegen Turkije, bracht zijn totaal op 25. De afgelopen jaren speelde hij bij topclubs Real Madrid en AC Milan.
Klaas-Jan Huntelaar is het type zakelijke spits: kalm, koel en typische spitsengoals scorend. Efficiëntie zal hij altijd verkiezen boven schoonheid. Zelden zal hij een opgelegde mogelijkheid missen. Ballen die in het doel horen te eindigen, belanden daar ook.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.