Werken als man op een Amsterdamse crèche. ‘Vertrouwen ze me nog wel?’

Freek de Swart 15 dec 2010 Politiek

Ruud van den Berg is groepsleider bij kinderdagverblijf Beertje Pippeloentje. Zijn kinderopvang ligt op honderd meter afstand van het kinderdagverblijf ‘t Hofnarretje, de plek waar Robert Mikelsons actief was. Als mannelijke pedagogisch werker weet Ruud dat hij extra in de schijnwerpers staat. “Je vraagt je af wat ouders zich allemaal in hun hoofd halen.”

‘t Hofnarretje ligt vlak bij jullie om de hoek, kende jij Robert Mikelsons?                                      “Robert heb ik nooit gezien of gesproken.”

Hoe was het om de eerste dag op je werk te komen nadat bekend werd welk drama zich in ‘t Hofnarretje had afgespeeld?
“Ik was behoorlijk zenuwachtig kan ik je zeggen. Als man zijnde kijken mensen misschien toch anders tegen je aan na alles wat er gebeurd is. Je vraagt je af wat ouders zich allemaal in hun hoofd halen. Vertrouwen ze je wel, vertrouwen ze je niet? Ze laten hun meest kostbare bezit bij je achter.”

Ging je er ook anders door werken?
“Natuurlijk niet, ik ben een professional. Het waren vooral de emoties van de ouders waar ik aan dacht.”

Nog vervelende reacties gehad?
“Nee, een aantal ouders is wel naar mij toegekomen met de boodschap dat ze me volledig vertrouwen. Dat was erg prettig om te horen. Wel vervelend was dat familieleden van die ouders ongerust opbelden. Die hadden op het nieuws gehoord dat er een pedoseksueel actief was geweest op een kinderdagverblijf in de Pijp, die legde meteen een connectie naar mij. Verder vind ik het wel jammer dat de discussie nu steeds meer een kant op lijkt te gaan van: Moeten we mannen niet preventief weghouden van kinderdagverblijven?”

Wat is de meerwaarde van een mannelijke pedagogisch werker? 
“Als man bied je wat anders, je bent net iets wilder, ruiger en stoerder. Vooral bij drukke jongetjes werkt dat heel goed. Een vrouw vindt al snel dat het wat rustiger mag. Ik denk dan: die moet zijn energie gewoon even kwijt. Ook is een man in een team met voornamelijk vrouwen een gezonde tegenhanger, noem het mannelijke energie.”

Werd er tijdens je studie nog extra aandacht geschonken aan het man-zijn?
“Daar heb je het wel met mensen over natuurlijk. Zelf kom ik van de Pabo en dan je ben je als man vanzelf veel voorzichtiger. Niet onnodig alleen zijn met scholieren, niet iemand alleen laten nablijven zulke dingen.”

Hoe zie je de toekomst?
“Ik hoop dat dit snel overwaait en dat het bij een incident blijft. Momenteel hoor ik veel mensen zeggen dat de regelgeving nog strenger moet. Als we maar geen Engelse toestanden krijgen, denk ik dan. Daar kan je als medewerker van een kinderdagverblijf al worden opgepakt wanneer je een fototoestel meeneemt naar je werk.”

Is het nog wel leuk om als man in een kinderdagverblijf te werken?
“Absoluut, peuters zien je als een soort extended family en beschouwen je als een held. Ouders aan de andere kant zijn je ook heel dankbaar dat je op hun kroost past. Het is het mooiste vak dat er is, daar verandert niks aan.”

Reageer op artikel:
Werken als man op een Amsterdamse crèche. ‘Vertrouwen ze me nog wel?’
Sluiten