Wikileaks: ‘Wouter Bos liet kabinet vallen om electorale redenen’

Bas Paternotte 16 dec 2010 Politiek

In een memo van de Amerikaanse ambassade in Den Haag wordt de schuld van de val het het laatste kabinet van Jan Peter Balkenende aan Wouter Bos gegeven. Want ‘Labor Party (PvdA)’ was ‘posturing ahead of local elections.’ En de Amerikanen hadden ook wel door dat het niet lekker liep in de CDA-PvdA coalitie. “However, the dispute was prompted more by Bos’s electioneering than the virtues of the mission.”

Het door Wikileaks gepubliceerde memo werd door de ambassade op 20 februari met priority naar Washington D.C. gestuurd en is een analyse van de gebeurtenissen die leidden tot de val van het kabinet enkele uren eerder.Volgens de Amerikanen had Bos een ‘zwakke positie’ in het kabinet. In de analyse van de Amerikanen probeerde Bos zijn huid te redden door aan te sturen op een conflict met als inzet Uruzgan: “These tensions and Bos’s weak position set the stage for a showdown on Afghanistan.”

Wederom blijkt dat de Amerikanen in Maxime Verhagen een medestander zien. “Our efforts now turn to supporting Verhagen’s search for a future Dutch mission in Afghanistan that will make a significant contribution to NATO requirements.”

Enfin, het is niet heel schokkend maar wel verdomde interessant om te lezen hoe de Amerikanen het Binnenhof in de gaten houden. “More moderate Alexander Pechtold described the proceedings as akin to watching a divorce.” Leesvoer!

Reageer op artikel:
Wikileaks: ‘Wouter Bos liet kabinet vallen om electorale redenen’
Sluiten