Spring naar de content

Frans Timmermans: ‘PVV wil een hek om Limburg’

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans heeft dit weekeinde de aanval op Geert Wilders en zijn PVV geopend. In de Volkskrant wist hij Wilders in verband te brengen met etnische zuiveringen, op de Limburgse ledenvergadering sloot hij samenwerking met de PVV in Limburg bij voorbaat uit. “De PVV wil een hek om Limburg zetten.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen kwam de Limburgse PvdA zaterdag bijeen in Weert. De programmacommissie wilde niet bij voorbaat de PVV uitsluiten. Timmermans wilde dat wel en stapte naar de interruptiemicrofoon. Bij acclamatie werd zijn voorstel aangenomen. Klare taal van Timmermans: “Wij zullen geen deel uitmaken van een college waar ook de PVV deel van uitmaakt. Dan weten de Limburgers waar ze aan toe zijn. Als ze rechts willen stoppen, moeten ze op de Partij van de Arbeid stemmen.” Wilders heeft dus andere plannen met Limburg dan de PvdA. Of, zoals de PVV-leider het omschrijft: “Geen moskee, maar carnaval!” Dat kon nog spannend worden in Limburg, want in veel gemeenten werd de PVV tijdens de landelijke verkiezingen de grootste.

Wat ons brengt op Timmermans’ opinieartikel in de Volkskrant. Het is een reactie op Wilders’ voorstel om de Palestijnen te laten verhuizen naar Jordanië. Timmermans noemt dat ‘etnische zuivering’ en een ‘apartheidsmodel’. Ook hekelt hij de samenwerking van de VVD met de PVV. “Deze politiek is een rechtstreekse aanval op de verworvenheden van de Verlichting en daarmee op het wezen van Nederland. (…) Dat een partij als de VVD, die zegt zich te baseren op het Verlichtingsideaal, hieraan medeplichtig is, maakt het alleen maar erger.”

Interessant leesvoer, ook al is het op zijn minst apart te noemen dat Timmermans Wilders zo veel invloed toekent in het Midden-Oostenconflict. Enfin, de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen is begonnen. De aanval op de PVV is niet ingezet door Job Cohen, maar door Frans Timmermans. We zijn benieuwd.