Spring naar de content

Zoutschaarste: en nu?

De winter is nog maar nauwelijks écht begonnen of de schreeuw om strooizout is in vooral de kleinere gemeenten van ons land al duidelijk hoorbaar. Dat terwijl je de problemen van vorig jaar toch nog glashelder voor de geest kunt halen, en je zou toch zeggen dat we daar een beetje van geleerd hadden…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Maar het is niet anders: we zullen de sneeuw en gladheid snel op andere manieren moeten trotseren, want op diverse plaatsen is het al goed mis.

In de regio Utrecht zitten ze al bijna zonder. Veel gemeenten daar hebben de afgelopen dagen veel moeten strooien, met als gevolg dat het zout op vele plekken eind deze week op is. Er wordt daarom zand door het zout gemengd.

Ook in ‘t Gooi gaat het mis. Ondanks het feit dat daar tweemaal zoveel zout is ingekocht als het afgelopen jaar, zijn ze al bijna door hun voorraden heen. Er is vers zout besteld, maar de leverancier kan beperkt leveren doordat onder andere schepen met zoutvoorraden zijn gestrand vanwege vaarverboden.

In Gelderland strooien ze in sommige gevallen alleen op noodroutes. De gemeente Zutphen is genoodzaakt tot deze noodgreep vanwege het aanhoudende winterweer en de beperkte zoutvoorraad. Er worden wel overal sneeuwschuivers ingezet, maar het is de vraag of dat afdoende is. En ook hier beginnen ze te zweten.

De poldergemeenten hebben het eveneens niet makkelijk. In navolging van de gemeenten Noordoostpolder en Lelystad zag ook Urk zich genoodzaakt met onmiddellijke ingang de strooiroutes aan te passen. Ook daar is het nog maar de vraag of ze het bestelde zout überhaupt binnenkrijgen.

Het is duidelijk: Nederland is op een allerstrengst zoutrantsoen gezet. Op sommige plaatsen moeten ze het wekelijks doen met een voorraad die ze normaal gesproken per dág nodig hebben. En nogmaals: de winter is nog maar net begonnen, dus hier iets met topje en ijsberg… Dat wordt nog wat!

Onderwerpen