Spring naar de content

Vier op de tien Amerikanen zijn creationist

Het is een vraag die ons blíjft bezighouden: waar komt de mens vandaan? De één is er heilig van overtuigd dat de evolutietheorie van Darwin de enige verklaring is voor het ontstaan van de mens, de ander zoekt het antwoord bij God. In Amerika zijn maar liefst vier op de tien inwoners (40 procent van de totale bevolking) aanhanger van het creationisme: de mens is in zijn huidige vorm 10.000 jaar geleden door God in elkaar geflanst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Tegenover deze enorme groep creationisten staat een kleinere groep Amerikanen die denkt dat de mensheid zich in de loop van de miljoenen jaren ontwikkeld heeft zonder tussenkomst van God. Deze roedel aanhangers van de ‘seculaire evolutie‘ behelst momenteel 16 procent van de gehele Amerikaanse bevolking. In 1982 was nog maar 9 procent van de Amerikanen overtuigd van deze ‘God heeft er niets mee te maken’-theorie.

Als laatste groep zijn er nog de aanbidders van de theïstische evolutie: de gedachte dat sommige religieuze gedachtegangen over God verenigbaar zijn met de wetenschappelijke theorie van de evolutie. Net iets minder dan de creationisten is ook deze groep in groten getale vertegenwoordigd in de VS: liefst 38 procent. In 2000 kende het aantal van deze theïstische evolutie-aanhangers hun hoogtepunt met 40 procent van de totale bevolking.

Deze cijfers blijken uit onderzoek van de Amerikaanse website Gallup. Een team heeft 1019 Amerikanen telefonisch geïnterviewd om tot deze uitslag van het onderzoek te komen.