Spring naar de content

WikiLeaks: Israël houdt VS onder de duim

Afgelopen juni van dit jaar hield president Obama in Caïro een vlammende speech over – onder andere – de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. Zo liet hij weten dat de Verenigde Staten het niet accepteren dat Israël doorgaat met het bouwen van illegale nederzettingen. Nu is er een cable uitgelekt waarin wordt gesproken over geheime afspraken tussen de VS en Israël.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

In het bewuste document wordt een aantal quotes vermeld van Israëlisch minister van Defensie Ehud Barak. De defensieminister heeft het over een geheim akkoord met de Amerikaanse overheid om de natuurlijke groei van Israëlische nederzettingen op de Westbank te beschermen. De geloofwaardigheid van president Obama in Israël zou volgens Barak worden beoordeeld aan de hand van deze groei.

De Franse overheid blijkt een stuk minder op de hand van Israël te zijn, blijkt uit de boodschap die president Sarkozy had voor zijn Israëlische collega, minister-president Netanyahu: “Jullie denken dat jullie tijd genoeg hebben, maar dat hebben jullie niet. Jullie denken dat jullie een alternatieve oplossing hebben, maar dat hebben jullie niet. Jullie denken dat jullie sterker zijn dan de Palestijnen, maar dat zijn jullie niet.”

Enfin, meer WikiLeaks-leesplezier alhier.