Spring naar de content

Britten voeren Basel III versneld in

De Britse financiële toezichthouder Financial Service Authority (FSA) is begonnen met het invoeren van strengere regelgeving voor banken zoals is afgesproken in het Basel III-akkoord. De Britten beginnen opmerkelijk vroeg met het uitvoeren van het akkoord aangezien Basel III pas in 2019 volledig moet zijn overgenomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het Basel III-akkoord moet ervoor zorgen dat banken financieel stabieler worden. Zo moeten in 2019 banken zeven procent kapitaal aanhouden tegenover hun uitstaande beleggingen, nu is dat nog twee procent. Voor de Britse banken houdt dit in dat ze nu al grotere financiële buffers moeten aanleggen in tegenstelling concurrenten op het vaste land. Bovendien is in Basel III strenger gedefinieerd wat als eigen kapitaal mag worden gezien en wat niet.

Britse banken zijn dan ook not amused dat ze al zo vroeg worden geconfronteerd met de nieuwe regelgeving en hebben geklaagd bij het ministerie van Financiën. De nieuwe regels maken het juist moeilijker om de eigen reserves te versterken. Geld dat in een buffer zit, kan immers niet aan het werk worden gezet. Aldus de bankiers zelf.