Spring naar de content

Linkse samenwerking stevent af op mislukking

Wat rechts wel en links maar niet lukt: samenwerken op die ene vierkante kilometer die politiek Den Haag is. PvdA-fractievoorzitter Job Cohen riep maandag op tot een progressieve manifestatie van linkse partijen en organisaties. Want: dit kabinet moeten we niet willen met z’n allen. Letterlijk zei hij: “Om samen de schouders te zetten onder een ander Nederland dan waar we nu op af stevenen.” Dus werd er triomfantelijk aangekondigd dat allerlei organisaties zouden deelnemen aan het protest in Amsterdam op zondag 16 januari volgend jaar. Niets is minder waar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Allereerst bedankte de ChristenUnie. Niet alleen vanwege het feit dat de progressieve manifestatie op een zondag wordt gehouden, maar ook omdat partijleider André Rouvoet zich niet wil laten inlijven ‘in het links-progressieve blok’. Het is niet voor niets dat zijn partij blijft hameren op het christelijk-sociale profiel en niet wil worden versleten voor links of rechts. Opmerkelijk is wel dat Rouvoet toegeeft te mikken op de zetels van de PvdA en GroenLinks. Maar een progressieve manifestatie zit er dus niet in.

Ook D66 heeft geen trek in de demonstratie; er komt slechts een afgevaardigde om een oogje in het zeil te houden. Dit is allemaal nog te begrijpen, want dit is politiek. Maar nu komt het: zelfs een organisatie als de ouderenbond ANBO wil er niets mee te maken hebben, terwijl Cohen eerder suggereerde dat zij wel geïnteresseerd waren. Een woordvoerder tegen de Volkskrant: “Het is een beetje pijnlijk. Wij hebben nooit iets toegezegd. Wij zijn een neutrale organisatie. We willen niet als een linkse organisatie worden neergezet tegen rechts Nederland.” Ook de linkse vakbond FNV heeft nog niets besloten.

De enige politieke partijen die wel hebben toegezegd: vanzelfsprekend de PvdA (30 zetels), maar ook de SP (15 zetels) en GroenLinks (10 zetels). In totaal 55 van de 74 oppositiezetels staan dus achter de ‘progressieve’ manifestatie. Dat is erg weinig als je de schouders wil zetten ‘onder een ander Nederland dan waar we nu op af stevenen’. Kennelijk is het allemaal niet zo erg dat we straks 130 kilometer per uur mogen rijden op de snelwegen en dat we straks een inbreker het huis uit mogen slaan.