Spring naar de content

Wordt Sarah Palin president van VS?

In Nederland en de rest van Europa begrijpen we niet waarom de Amerikanen tot twee keer toe stemmen op iemand als George W. Bush of John McCain. Nee, we hebben liever Democraat Barack Obama, want hij is Europeser, liberaler, linkser. Maar de Republikeinen lopen warm, met Sarah Palin voorop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De presidentsverkiezingen zijn al in november 2012. Dan moet Obama zijn beleid van de afgelopen jaren verdedigen. De Democraten verloren onlangs nog hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en verloren een aantal zetels in de Senaat. Oftewel, de Republikeinen hebben hun eerste overwinning op Obama al binnen. Ze kunnen niet wachten om hem definitief van zijn troon te stoten. Potentiële presidentskandidaten voor de Republikeinen zijn Jeb Bush (broertje van), Mitt Romney, Marco Rubio, Bobby Jindal en anderen.

De meest bekende politicus die zich kandidaat zou kunnen stellen voor de Republikeinen is hét gezicht van de Tea Party: de 46-jarige Sarah Palin, afkomstig uit Alaska. De fansite van Palin, conservatives4palin.com, heeft intussen een lijstje opgesteld met citaten van mannen en vrouwen die haar wel zien zitten. En het zijn niet de minste namen. Een greep uit het lijstje:

– Rudy Guliani, oud-burgemeester van New York:
“She’s got a hell of a lot more qualifications than Barack Obama had when he ran for President.”

– Bobby Jindal, gouverneur van Louisiana, op de vraag of Palin zou kunnen worden verkozen:
“Oh, absolutely. I think it’s up to her to make the case to voters. I think we have several – and, by the way, I am biased towards governors and those that have run organizations and executives who’ve had to balance budgets, make tough choices.”

– Norman Podhoretz, schrijver en commentator:
“I hereby declare that I would rather be ruled by the Tea Party than by the Democratic Party, and I would rather have Sarah Palin sitting in the Oval Office than Barack Obama.”

En zo zijn er nog meer die denken dat Palin een goede kans maakt binnen de Republikeinse partij en uiteindelijk ook in de strijd naar het Witte Huis. Maar of ze het echt gaat redden, ligt er aan wat de Amerikaanse kiezer erger vindt: nog eens vier jaar Obama en zijn stimuleringspakketten of de conservatieve Palin die zich inzet voor family values en in haar vrije tijd jaagt. Vergeet niet: Amerika is een conservatief land en de steun voor Obama brokkelt langzaam maar zeker af.

Onderwerpen