Spring naar de content

2010: het jaar van het afscheid

Aan het einde van het jaar blijkt dat 2010 vooral het jaar van het einde was. Van een hele reeks politieke carrières en tradities, van ons vaste geloof in de euro en het pensioenstelsel, van onze militaire missie in Afghanistan en van nog veel meer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

‘Vroeger, stel ik mij voor, kuierde zo’n hoofdredacteur in de duistere dagen tussen Kerst en Oudjaar door statige lanen bedaard huiswaarts, zijn gedachten nog bij het goede gesprek dat hij zojuist met zijn vrienden ter sociëteit gevoerd had. Thuisgekomen trok hij zijn sjamberloek aan, schonk zich in zijn gelambriseerde studeervertrek een goede fine in, stak een geurige sigaar op, doopte de pen in het verzilverde inktstel en schreef: “Het jaar 1927 was het jaar van…” Maar waar was 1987 het jaar van?’

Met bovenstaande woorden begon John Jansen van Galen drieëntwintig jaar geleden zijn eindejaarsoverdenking in de Haagse Post. Zijn dilemma is nog steeds actueel. Want ook nu, in de duistere dagen tussen Kerst en Oudjaar, dringt zich opnieuw die prangende vraag op: waar was 2010 het jaar van? Het zou mooi zijn als we een sjamberloek, een gelambriseerd studeervertrek, een goede fine en een geurige sigaar paraat hadden om over het antwoord op die vraag te gaan nadenken, maar… misschien lukt het ook zonder.

Lees meer.

Onderwerpen