Spring naar de content

De 60 beste talkshow gasten van 2010

Ze komen maar wat graag opdraven bij de dagelijkse praatprogramma’s, keuvelen gezellig mee over de actualiteiten en bemoeien zich desgewenst met zaken waarvan ze geen verstand hebben. De perfecte talkshowgast irriteert, lacht en ontroert. Wie zien we het liefst aanschuiven?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Waarom zestig? Omdat de Nederlandse televisie in 2011 zestig jaar bestaat. De volgende vraag is lastiger: wat is een goede talkshowgast? De perfecte talkshowgast heeft een helder, interessant en bijzonder verhaal dat met overtuiging, gevoel of humor gebracht wordt en waarbij niet alleen ruimte is voor interventies van de presentator(en), maar vooral ook emotie (woede, ontroering, ergernis, een lach) wordt losgemaakt bij de overige gasten aan tafel. De perfecte talkshowgast realiseert zich bovendien dat hij of zij daar niet alleen zit om het eigen verhaal te vertellen, maar weet ook dat hij of zij waar mogelijk en gepast dient te participeren in de overige onderwerpen.

Bij de samenstelling van de lijst is gekeken naar de gasten die in 2010 aanschoven bij Pauw & Witteman, De Wereld Draait Door en Knevel & Van den Brink. Te weinig gasten leverden een bijdrage door totale bemoeienis in het gegeven uurtje, waardoor dit element niet altijd zwaar meegewogen kon worden. Het besef dat de talkshow niet louter onder beheer is van de gekwalificeerde hosts, is kennelijk nog tot te weinig gasten doorgedrongen. Te vaak wordt braaf op de beurt gewacht.

Meer telde voor de geselecteerde invités of zij de aflevering van de talkshow waarin zij optraden (41 van hen meer dan eens) een lift wisten te geven, of zij indruk wisten te maken met hun bijdrage en daarbij de juiste woorden wisten te vinden. Een complicerende factor was dat in de onderhavige programma’s gebruik wordt gemaakt van sidekicks (ook wel tafelheren en -dames) dan wel (nog lastiger) dat voor specifieke thema’s (vooral politiek, maar ook wel wetenschap of nieuwe media) krachten worden aangetrokken die met regelmaat opdoken. Dan heb je het makkelijker, dan groei je beter in je rol en dat levert minder punten op in deze puur subjectieve ranking.


In wezen is deze hitparade vooral bedoeld als een stimulans voor de gasten die ook in 2011 worden uitgenodigd voor de vaderlandse talkshows. Laat ten minste de toptien een les zijn voor hoe zich te gedragen aan tafel in die gezellige studio’s.

Een constatering: van de PvdA haalde slechts één vertegenwoordiger de lijst, het CDA is met zeven politici verrassend het best vertegenwoordigd. Journalisten doen het ook goed met maar liefst zestien posities. Cabaretiers – altijd gewild – wisten maar in vier gevallen het juiste talkshowniveau te bereiken.

Tot slot: als regisseur van Pauw & Witteman (tweemaal in de week) zie ik veel en zelfs bijna alle talkshows, maar aangezien ik geen invloed heb op de keuze van de gasten, zal mijn voorkeur geen invloed hebben op het toekomstige uitnodigingsbeleid. De selectie is zonder hulplijnen of andere invloed van buitenaf tot stand gekomen.

Toen het eenmaal gelukt was met Wakker Nederland, verdween de hoofdredacteur van De Telegraaf schielijk uit beeld. Jammer: het was een fijne Bourgondische brombeer.

Helaas kent de weduwe slechts één issue, maar daar gaat ze dan ook zo gepassioneerd voor dat ze altijd voor klein rumoer weet te zorgen.

Foppe is Foppe – daar is niks gemaakts aan. De nuchtere Friese opa heeft het recht verdiend tot beminnelijke kritiek op bijvoorbeeld de jonge voetbalgeneratie.

Een grote grapdichtheid genereert Sara Kroos niet, maar ze heeft wel een positieve uitstraling en een prettige aanwezigheid.

Je moet er tegen kunnen. Als je Martin uitnodigt, weet je dat hij de regie overneemt, maar dat is in elk geval niet saai.

Liberaal slagschip dat te veel over het hoofd wordt gezien. Meer bekendheid zou haar moeiteloos een plaatsje opleveren in De TV Kantine.


Wat zich zoal kwalijk riekend in de zakenwereld afspeelt, krijgt steeds meer aandacht, en dat is het onbetwiste fort van Jeroen. Verdiende zijn eigen serie: Leiders gezocht.

Knorrig potentaatje dat de verantwoordelijkheid voor het tamelijk walgelijke HP-zusje Binnenhof niet uit de weg ging.

Oldtimer. De professor geeft zijn minicolleges met veel overtuiging en altijd sappige (als Hollandse weiden) inzichten.

Topgast, maar wil en mag niet te veel over het graf heen regeren.

Het zien van te veel ellende leidt tot geringe twijfels. Nummer één in Afghanistan, met als bijbaan nazi-jager.

Schreef een boekje over depressie (Pil) en als het dan toch moet, kun je het maar beter uit de mond van een inmiddels ogenschijnlijk blijmoedige cabaretier horen.

De voorman van kleine beleggers die nogal wat te danken heeft aan de DSB-affaire.

Beetje morsige arabist met groot geloof in het eigen gelijk. Poneert zijn kennis over de islam alsof hij Allah zelve is – altijd prikkelend.

Heeft zijn eigen podium op RTL 7, maar speelt er wat in het voetbal, dan is hij met zijn cynisme weldadig aanwezig.

Crisisvoorspeller die er zelf niet minder van is geworden. Met Willem heb je goud in huis.

De enige PvdA’er op de lijst. Ahmed is precies wat het allochtonenvraagstuk nodig heeft: een ervaringsdeskundige met een kritische kijk.

Altijd prettig als Zuid-Amerika in het nieuws is en Marjon in het land. De ernst is drukkend, maar de gedrevenheid spat er vanaf.

Verstoten in Den Haag, omhelsd in Hilversum. Wat nou ‘het rechtse geluid wordt niet gehoord’?

De Vlaamse cabaretier wil nog weleens wegdrijven met zijn gedachten, maar eenmaal aan de praat is hij altijd leuk en zelden to the point.


De geëmigreerde nieuwsbaas ‘doet’ vanuit Curaçao het getroffen Haïti. Het is hopeloos maar Jean doet het met verve.

Acteur die zich niet achter de gordijnen laat duwen. Links Limburgs rakkertje met een uitgesproken mening over van alles, en niet alleen Johan Nijenhuis.

De Opzij-hoofdredacteur heeft de ervaring en zal zich aan tafel absoluut niet zomaar buitenspel laten zetten. Minder strak in de leer dan haar voorgangster Cisca Dresselhuys.

Voor optimaal chagrijn aan tafel en lange betogen in archaïsch Nederlands: Hiddema. Extra interessant vanwege PVV-sympathieën.

Ook tafelheer, maar genoteerd omdat Arie zeer geïnteresseerd is en zich nooit onbetuigd zal laten.

Gelukkig door haar werk in Radar attractief geworden voor P&W, want Antoinette is met haar glimlach een prettige verschijning aan tafel.

Econoom ogend als zakenman met eigenwijze visie.

Door zijn kunstcollectie aan de Hermitage uit te lenen kwam Jefke weer eens uit Brasschaat. Lekkere verteller met Brabantse tongval.

Zet wetenschappelijke wonderen in volle breedte en trots op de kaart, liefst gesecondeerd door geniale studenten in De Wereld Draait Door.

Door het CDA officieel tot de meest geschikte roeptoeter van het christelijk gedachtegoed in De Wereld Draait Door gebombardeerd. Daar helpt ook een beetje zondigheid.

Semi-tafelheer. Felix put uit doorleefde praktijkkennis en is een linkse roerganger die tegen de tafelpoten durft te schoppen.

Een en al vriendelijkheid, zo’n man die je als buurman wilt. Klink vergeef je bijna zijn daden. Oordeel bevestigd door uitstapmoment in formatieproces.

Boerin gezocht, Annie gebeld. Toonde zich onverkiesbaar geplaatst niet eens rancuneus. Geen greintje glamour aan, geworteld in Twentse kleigrond.


Wie? Die gozer die vlucht 253 van een bomaanslag wist te vrijwaren. Kreeg complete DWDD op 10 februari.

De beste reden om veel boeken te schrijven? Dan mag je steeds weer langskomen en vuilbekken voor de lach.

Als burgemeester van Maastricht een waardige CDA’er met afstand. Het ministerschap heeft hem posities gekost vanwege aangetaste geloofwaardigheid.

Het was niet aan te zien op dat CDA-congres, maar de jeune premier wordt gemist in de politieke arena.

Schreef godzijdank haar vierde boek: Vinexvrouwen. Tikkeltje hysterisch, nogal in de war en derhalve een pareltje van rondvliegende emoties.

De opvolger van Agnes Kant nestelde zich snel in de praatprogramma’s dankzij heldere taal en een vrolijke uitstraling.

De psycholoog schreef Vergeetboek en stond weer een paar weken in de spotlights, wat altijd interessante wist-je-datjes oplevert over de werking van het brein.

Semi-tafelheer, maar onvermijdbaar vanwege inside-informatie over het Haagse. Hij zal zich zich nooit tot zichzelf beperken aan tafel. En contraire…

De laatste der LPF’ers. Categorie: aangenaam rechts. Met Joost kun je het van harte oneens zijn, maar het blijft een aardige knul.

Werkte voor Obama én Dirk Scheringa. Ongrijpbare jongedame met avontuurlijke inborst.

De kraaloogjes van de D66-voorman zijn wat fletser gaan staan, maar doorgaans een politicus met klare taal die zijn partij van de ondergang wist te redden.

Doet het Vaticaan aan lintjes? Dan verdient Bodar er een. Advocaat van God en zijn dienaren op aarde, zonder de realiteit uit het oog te verliezen.

Energieke en goedgehumeurde liberaal, die door de talkshows meer op waarde wordt geschat dan zijn partij.


Ten onrechte veroordeelde verpleegkundige die met veel waardigheid haar vrijspraak vierde in P&W op 14 april.

Een heer in de advocatuur die met verve zijn rechtbankwerk op tv weet te verlengen. Zo majestueus als Bram zie je ze niet vaak heden ten dage.

Dreigde meubelstuk in P&W te worden, maar dat is begrijpelijk: Femke heeft haar eigen verhaal altijd goed paraat, maar blijft betrokken met de rest. Ze zal dan ook gemist worden.

Interessante nieuwkomer. De hoofdredacteur van NRC Handelsblad durft wat te zeggen en met een vleugje Vlaams komt dat zelfs lief over.

Als er iets nieuws is op computer- of internetgebied, maakt Alexander oom Matthijs wegwijs. Zo’n neefje wil iedereen wel.

De enige PVV’er die de Grote Leider durft te trotseren. Hero is (als oud-politieman) nog voor de duvel niet bang.

Redactrice economie voor Elsevier met weldadig dwarse feministische standpunten.

De enige vrouw die als mogelijk minister-president werd genoemd. Neelie staat altijd strak, maar geeft een show ook allure.

Gezien zijn terrein – de economie – is het toch wel een godswonder dat deze joviale CDA’er in de toptien terecht wist te komen.

Amerika-correspondent die – was hij niet zo interessant getrouwd met de dochter van Nancy Pelosi en geworteld in de VS – kandidaat zou zijn voor elke anchorman-zetel.

De politiek verslaggever van De Pers debuteerde op 1 juni in Knevel & Van den Brink, maar bevatte zoveel deskundigheid in sympathieke verpakking dat hij gewoon door kon in P&W.

Lesmateriaal voor iedere lolbroek: Dolf is nooit te beroerd om een grap vroegtijdig prijs te geven (bedenkt hij toch gewoon een nieuwe?) en heeft altijd nog wel wat deraillerends te melden.


De CDA-coryfee met de bondige en droge antwoorden was had al een enkeltje richting Groningen, maar bleef Maxime-gedankt behouden voor het praatcircuit.

Heeft het niet een beetje te danken aan het optreden in KvdB van 10 juni. Humberto bleek het partijprogramma van de PVV wél helemaal en goed gelezen te hebben. Heeft zijn verhaal en slaapt geen seconde in.